Ödesval för Liberalerna

Ledare
PUBLICERAD:
Partiledarkandidater på bild från 2011: Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni, Jan Björklund och Johan Pehrson.
Foto: Thomas Johansson / TT
Fyra kandidater till ny partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund skall ha anmält intresse. Och det är ett ödesval som väntar för det krisande partiet, som legat under fyra procent i flera opinionsmätningar.

En försmak av hur illa det kan gå väntar månne redan på söndag, då Liberalerna kan bli utan plats i Europaparlamentet – på själva den arena där partiet är som mest entusiastiska. Men just för att inte störa EU-valskampanjen så ligger man lågt med offentliga tillkännagivanden. Först på tisdag den 28 maj kommer valberedningen att presentera de kandidater som sedan skall ägna de kommande veckorna åt att övertyga länsförbunden för sin sak. Den 28 juni väljs ny partiledare.

Den tidigare integrationsministern Nyambo Sabuni har redan kungjort sin kandidatur. Hennes troliga medtävlare Erik Ullenhag, också han tidigare integrationsminister, har dock inte velat gå ut med sin ännu. Men Sveriges Radios Ekoredaktion kunde i början av veckan avslöja att han efter lång betänketid kommer att ställa upp. Han har också fått tjänstledigt från sitt nuvarande jobb som Sveriges ambassadör i Jordanien under hela juni månad.

Ytterligare två kandidater har anmält sig enligt Expressen, och det är riksdagsledamöterna Christer Nylander och Johan Pehrson. Den förra är gruppledare i riksdagen och den andra ekonomisk-politisk talesperson. Den huvudsakliga kampen kommer dock att stå mellan Sabuni och Ullenhag, och det är snarare som kompromisskandidater som någon av de andra skulle ha någon chans.

Vem det än blir så blir det avgörande för Liberalernas framtid. Med januariöverenskommelsen fick man rollen som stödparti åt den rödgröna regeringen, och har därefter sett opinionsstödet rasa. Föga förvånande så identifierar flertalet av deras (tidigare) väljare sig som borgerliga. Med Nyambko Sabuni finns hoppet om att återvinna dessa. Hon har själv sagt att hon vill gå till val på en ny alliansregering vid valet 2022.

Med Ullenhag så kommer det att bli mer av det som hittills lett in i fördärvet. Det borde de partiaktiva veta, men underskatta aldrig självskadebeteendet hos de som alltid tror sig veta bäst. Ullenhag hade sannolikt aldrig ställt upp om han inte vetat att han hade starkt stöd. Två tredjedelar av partirådet ställde sig också bakom stödet till Löfvenregeringen.

I många sakfrågor är nog skillnaden inte oöverstiglig mellan partiets falanger, där alla måste förpliktiga sig till någon sorts "socialliberalism". Ändå anses Sabuni och Pehrson stå mer till höger, och Ullenhag och Nylander (den senare var med och förhandlade fram Jöken) till vänster i partiet. Men det handlar om att välja identitet, och där står den förnumstiga men ack så mellanmjölkiga folkpartismen alltjämt starkt. Det talar för Ullenhag.

Men talar det för partiets överlevnad? Hur lockande är denna folkpartism på väljarna, särskilt som den nu fått konsekvensen att man reducerat sig själv till att backa upp en socialdemokratisk regering? Det är gott och väl att slå sig för bröstet och hävda att man har rätt och står upp för all anständighet, men om det samtidigt innebär att man agerar så att man upphör att existera som politisk kraft? Kommer en historia som började år 1895 ta slut nu? Liberalernas partiledarval är ett ödesval för dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.