“Favör-Fredrik” har gått ur tiden

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Knut Fredriksson på en bild tagen 2017.
Foto: Conny Hultgren
Den kände spjutkastaren Knut Fredriksson, även kallad "Favör-Fredrik", Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 89 år.

Han var född i Gustavsfors som yngst i en skara av totalt sex syskon. Det var också i Gustavsfors han växte upp och började som 12-åring arbeta som skogshuggare. Som 14-åring fortsatte han sedan jobba på Gustavsforspråmarna på Lelång och Dalslands kanal.

Knut Fredriksson flyttade till Bengtsfors när han var 18 år och började arbeta på Sulfiten.

1953 gifte han sig med den nu framlidna makan Irene och byggde ett hus vid Ödegården i Bengtsfors 1956. Paret fick fyra barn.

Det finns många anekdoter från Knut Fredrikssons tid vid Sulfiten. Om hur han bland annat kastade sten över sjön Lelång (otroliga 317 meter!) och lyfte en skena till en järnvägsräls.

Riktig kraftkarl

Knut Fredriksson visade tidigt prov på vilken kraftkarl han var. Han tillhörde den generation som jobbade hårt, men han hade också gener som visade sig passa för en sport som spjutkastning. Redan under tiden i Gustavsfors började han idrotta så smått. Vid 13 års ålder var han visserligen för ung för att tävla på idrottsanläggningen Björkvallen, men väl för att kasta tillbaka spjuten. En av deltagarna tyckte att det var ett konstigt ställe eftersom "funktionärerna kastade längre än de tävlande".

En av tre mästare

Knut Fredriksson blev så småningom en av totalt tre samtida svenska mästare från Gustavsfors. De övriga två var de båda bröderna Erik och Uno Fransson, som tävlade i diskus.

Den första klubben han kom till var IK Favör i Bengtsfors, därav smeknamnet "Favör-Fredrik". Han kom också att tävla för IF Göta.

Förste svensk över 80 meter

1954 slog han igenom i Finnkampen, där han var tippad att sluta sist, men inte bara vann tävlingen utan slog även ett nytt svenskt rekord med ett kast på 76,74 meter. Samma år vann han även SM-guld. Några år därefter, 1958, förbättrade han sitt svenska rekord tre gånger och vid ett av dessa tillfällen var han förste svensk att kasta över 80 meter (80,85 meter).

Knut Fredriksson var innehavare av det svenska rekordet mellan åren 1954 och 1968. Sitt sista rekord satte han 1959 på Nya Ullevi i Göteborg med 82,96 meter.

"Favör-Fredrik" var en av Sveriges främsta spjutkastare, med en sjätteplats i OS i Rom 1960 som bäst.
Foto: Okänd

Han vann fyra Finnkamper och fyra SM-guld. Han deltog i ett OS, i Rom 1960, där han kom sexa på 78,33 meter. Endast 24 centimeter från bronsmedaljen.

Redan 1956 hade han kvalificerat sig till OS i Melbourne, men blev inte uttagen i truppen. Initiativ togs för att samla ihop pengar så att han ändå skulle kunna åka med. Men han valde, trots allt, att inte göra det eftersom han inte blivit uttagen.

Rankades trea i världen

Knut Fredriksson förärades idrottsutmärkelsen Stor grabb 1956 och i den amerikanska friidrottstidningen Track & field news, där en internationell expertpanel rangordnar de bästa i världen, var Knut Fredriksson 1959 rankad trea bland världens spjutkastare. 1958 var han rankad femma och 1960 var han tia.

Knut Fredriksson fortsatte tävla fram till 1961.

Stort idrottsintresse

Idrott fortsatte att vara ett stort intresse för honom även efter den egna karriären. Han följde noga friidrottstävlingar på teve och tyckte bland annat att det var spännande med diskuskastaren Daniel Ståhls framgångar. Även andra idrotter som längdskidor och fotboll följde han noga. Han hängde också med i nyhetsflödet och var intresserad av samhällsfrågor.

1964 började han arbeta på Volvo, som den först anställde när företaget startade i Grean. Något år efteråt hade fabriken flyttats till Sidan södra och när Knut Fredriksson i mitten av 1990-talet gick i pension fanns där någonstans mellan 900 och 1000 anställda.

Minnesskylt finns att se

Under tiden som pensionär tyckte Knut Fredriksson om att ägna sig åt hus och trädgård. I övrigt var det idrottsintresset som dominerade. Han tog gärna promenader, men fick med åren försämrad syn och kunde inte motionera lika mycket.

Gamle spjutkastaren Knut Fredriksson vid minnesskylten av hans rekordkast med stenar över Lelång.
Foto: Conny Hultgren

2017 fick Knut Fredriksson en minnesskylt uppsatt vid Bengtsfors gästhamn som berättar om hans karriär och hans imponerande långa kast med stenar över sjön Lelång.

Den bortgångne sörjs närmast av döttrarna Ing-Britt och Carina och sönerna Stefan och Marcus med familjer.