Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen tar ut 800 kronor i månaden

Publicerad:
"Allt fler människor har börjat se riskerna med ett helt kontantlöst samhälle.“
"Allt fler människor har börjat se riskerna med ett helt kontantlöst samhälle.“ Foto: Martina Holmberg / TT

Under andra halvåret 2018 togs 1,3 miljarder kronor i kontanter ut i Värmländska bankomater. Det är en ökning med sex procent jämfört med halvåret innan.

Rapporten sammanställer uttag som gjorts i Bankomats uttagsautomater. I snitt har värmlänningarna tagit ut 797 kronor i månaden under det andra halvåret 2018. Att fler kontanter tas ut under andra halvåret beror mycket på att både sommarsemestrar och jul infaller då.

Uttagen varierar stort i de olika värmländska kommunerna. Flest kontanter tas ut i automaterna i Munkfors, där man i snitt plockar ut drygt 1500 kronor i månaden. På Hammarö ligger månadsuttagen på drygt 500 kronor.

Trots att användningen av kontanter i samhället minskat över tid, finns det fortfarande ett stort behov av dem. Enligt en undersökning av Sifo som Bankomat beställt vill 72 procent av svenskarna kunna betala med kontanter.

– Allt fler människor har börjat se riskerna med ett helt kontantlöst samhälle. Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att de ska finnas tillgängliga och kunna användas av människor i vardagen, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.
Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB. Foto: Pressfoto
Uttag i snitt per person i Värmland
KommunUttag/månad
Munkfors1587 kr
Eda1369 kr
Årjäng1165 kr
Hagfors1155 kr
Torsby982 kr
Filipstad957 kr
Grums955 kr
Storfors889 kr
Sunne885 kr
Säffle870 kr
Kristinehamn786 kr
Kil708 kr
Karlstad682 kr
Forshaga667 kr
Arvika581 kr
Hammarö520 kr
Värmland797 kr

Fotnot: Statistiken bygger på de samlade uttagen och insättningarna från Bankomats kontantautomater i landet. Beräkningen av genomsnitt per person bygger på SCB:s statistik över hela Sveriges befolkning

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvika kommunEda kommunEkonomiFilipstads kommunForshagaGrums kommunHagfors kommunHammaröKilKristinehamnMunkforsNyheterPengarSäffleSifoStorfors kommunSunneTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.