Skapa en bättre verklighet

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Koreografen Alexander Ekman är inte rädd för att prova det oväntade, som att dansare framträder i vatten, bollhav eller i hö.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Eskapism, sug på ordet och fundera på vad det betyder för dig. Tänker du att det är något fult och att man flyr från verkligheten på bekostnad av saker man borde ha gjort eller ser du något vackert som ger förmåga att skapa en bättre verklighet?

I en studie från 2017 stärks den senare betydelsen. Den visar att eskapister har högre intellektuell kreativ förmåga, en mer effektiv hjärna och större kapacitet att tänka. De kan gå i och ur sin dagdröm, men flyr inte verkligheten. Det förutsätter självklart att motivet för eskapismen är att utveckla nya erfarenheter och inte att fly vardagens realiteter.

Häromsistens såg jag Alexander Ekmans balett Eskapisten på Operan i Stockholm. Han är bland annat känd för att ha satt upp Svansjön på operan i Oslo. I hans utmanande uppsättning dansades det i 8 000 liter vatten. En fröjd för publiken, men inte en helt enkel uppgift för dansarna. Året efter satte han upp Play i Paris där baletten dansade i ett gigantiskt bollhav. Han säger själv att han aktivt eskapiskat mycket mer än han själv trott. Alla som sett hans uppsättningar är säkert beredda att tro honom.

Föder framgång

Framgång föder framgång. När du lyckas med något du trott på skapas gott självförtroende och du vågar töja gränserna än mer. Man skapar sig också förtroende och utrymme hos andra. Men det börjar med att våga utmana sig själv och att få med sig andra den där första gången.

Enligt en ny ranking från svenska Innovation 360 Group som samlat in data och har rankat 5 000 företag i 105 länder halkar Sverige ner rejält på innovationslistan. Det samma visar Blombergs topplista över världens mest innovativa länder.

Bryta ny mark

Nyligen hade vi prisutdelning för SKAPA, Sveriges största innovationstävling. I början av maj var vi några som genomförde A-Match, ett investerarevent där tio bolag pitchade för kapital inför 60 investerare. Röda trådar i båda eventen var hållbarhet och att tänka globalt. En annan röd tråd är att de här bolagen har utmanat sina egna tankar för att bryta ny mark. Heja, vi behöver sådana som er.

Tagga inte ner

Dottern uttryckte nyligen att hon hade fått drömjobbet. Hon pratade länge om det fantastiska som jobbet skulle kunna ge och avslutade med att hon var tvungen att tagga ner så att hon inte skulle bli besviken. Personligen tror jag inte att de som brinner ska tagga ner så jag hörde mig nästan skrika ”NEJ, om det inte funkar så ta med din dröm någon annanstans”.

Så, förringa inte tankens makt. Allting händer två gånger, en gång i tanke och en i handling. Jag tror att vi i vårt snabba tidevarv i större utsträckning behöver tillåta oss att bara låta tanken flyga iväg. Låt oss eskapiska mer och bredda vår syn på vad som är möjligt för att bryta ny mark.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.