Lekfull dans om förfall

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I föreställningen Dekadansa lyfter Linn Eriksson fram tankar kring ålder och vårt förhållande till leken.
Foto: PO Eriksson
Hon har delat livserfarenheter med människor i åldersspannet 12 till 90 år och skapat en dansföreställning som vill göra leken relevant för alla åldrar.
NWT möter Linn Eriksson inför stundade premiär.

Dansföreställningen Dekadansa är ett omfattande projekt som under arbetsprocessen gästat fem värmländska kommuner. I workshops och dansträffar har Linn Eriksson mött engagerade dansintresserade i 12 till 90 års ålder och i mötena har hon delat sina egna livserfarenheter med de övrigas, tagit intryck och skapat avtryck.

– Jag har fått olika perspektiv på vad lekfullhet betyder för oss. Och hur vi förhåller oss till leken, börjar Linn Eriksson.

– I mitt arbete med dansen är det väldigt intressant att ta del av vad andra människor tycker och tänker. Jag är ensam med mina tankar och har min livserfarenhet och det är berikande att dela med sig och lyssna till andra. Alla har ju en egen tolkning av saker, ett eget perspektiv.

Hon pratar om dekadans och lekfullhet som teman för hennes uppsättning.

– Dekadens står för förfall. Ju äldre vi blir ju mer stilla blir vi. I vårt samhälle anses leken vara bara för barn. Behöver det verkligen vara så? Har man gjort sitt vad gäller lek när man är vuxen?

Foto: PO Eriksson

"Kreativa tänket"

Studiefrämjandet har liksom Region Värmland och Karlstads kommun gett stöd till projektet som tog avstamp när Linn Eriksson tilldelades Region Värmlands mentorskap för professionella dansare.

– Det finns utrymme för det kreativa tänket som följer med leken oavsett om man är barn eller senior. Som barn skapas leken väldigt enkelt i stunden, för vuxna finns det andra sätt att leka, inte minst med kroppen.

Linn Eriksson, 27, lämnade Karlstad efter gymnasiet för att under fyra intensiva år utbilda sig inom dans i Tyskland och Österrike. Nu är hon verksam som professionell dansare i Värmland.

– Dans kan rymma så ofantligt mycket. Den konstnärliga dansen är väldig tacksam eftersom den är så anpassningsbar. Det krävs inga förkunskaper eller erfarenheter utan varje individ har något att ge och något att lära.

Involverar nyfikna

Linn Eriksson är ensam på scenen i Dekadansa men bjuder gärna in till samtal efter föreställningarna.

– Min ambition är att publiken ska få inspireras och uppleva rörelser man inte sett tidigare. Jag vill bryta tankemönstret om vad dans ska eller måste vara. Jag involverar gärna nyfika och berättar om hur dansen kan användas.

Utöver den egna danskonsten lär hon ut dans och arbetar med skådespelare kring det kroppsliga uttrycket. Hon arbetar också med atleter i frågor kring rörelseteknik.

– Dansen ger mig möjlighet att uttrycka mig. Uttrycka saker som kan vara svåra att förstå eller sätta ord på. Ett kommunikationsmedel. Både gentemot mig själv och andra.

Dekadansa ges på Folkteatern Järnet i Gjuteriet, Karlstad. Tre föreställningar: den 5 maj kl 19 samt den 26 maj kl 13 och 16.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.