Hoppa till huvudinnehållet

Få röster trots miljonstöd från EU

Publicerad:
Nykroppa Folkets hus behöver renoveras. Föreningsordförande Agneta Svensson filar på en ansökan om EU-bidrag.
Nykroppa Folkets hus behöver renoveras. Föreningsordförande Agneta Svensson filar på en ansökan om EU-bidrag. Foto: Helena Karlsson

Filipstads kommun toppar bidragslistan och mycket stöd kommer från EU. Men det råder delade meningar om det är viktigt att rösta i EU-valet.

Filipstad toppar listan med störst andel personer i arbetsför ålder som är beroende av bidrag och ersättningar för sin försörjning. Nära var fjärde person i åldern 20-64 år, enligt SCB.

Filipstad är också fenomenala på att söka och få EU-bidrag.

Merparten av de närmare 30 miljoner kronor av kommunens EU-bidrag de senaste fyra åren har de fått till integrations- och arbetsmarknadsinsatsen Värmlandsmodellen, som Filipstad är projektägare till. Det gör kommunen till näst största mottagare av EU-bidrag i Värmland, efter Karlstad.

Integration: "Lite kunskap och mycket tyckande“

När NWT besökte Filipstads kommun på måndagen hade totalt cirka 500 personer förtidsröstat i EU-valet.

Helene Larsson Saikoff tycker man ska rösta.
Helene Larsson Saikoff tycker man ska rösta. Foto: Helena Karlsson

– Det är en liten jämn ström, men det går naturligtvis inte att jämföra med riksdagsvalet, säger Helene Larsson Saikoff, ordförande i valnämnden i Filipstads kommun när hon delar ut röstkuvert i turistinformationens lokaler.

– Om man inte röstar kan man inte påverka och vi får rätt så mycket EU-bidrag. Det är bra när man är en liten kommun och pengarna går till bra projekt, fortsätter hon.

Filipstadsborna Vanja och Uno Granfelt har precis prickats av i röstlängden.

För Vanja och Uno Granfelt är det självklart att rösta i alla val.
För Vanja och Uno Granfelt är det självklart att rösta i alla val. Foto: Helena Karlsson

Varför röstar ni i EU-valet?

– Då har vi gjort vad vi kan och kan inte klaga sen. Har man fått rösträtt så ska man använda den, säger Vanja Granfelt.

I Åhrlundsgården i Nykroppa sitter Britt-Marie Wall som en av rösträknarna. Här har hittills 43 personer förtidsröstat.

– Två veckor tillbaka var det väldigt tyst om valet, men nu har det kommit igång. Att rösta i EU-valet behöver inte vara mer komplicerat än att tänka om man vill ha ett höger- eller ett vänsterstyre. Miljön är den viktigaste frågan för EU tycker jag. Sen har de lite olika syn på hur vi ska nå klimatmålen, säger hon.

Några hundra meter därifrån tittar Agneta Svensson över Nykroppa folkets park. Hon är ordförande i föreningen och här finns dansrotunda med servering, sommarteaterscen, marknadsbodar och Folkets hus samlat på ett ställe. Förra året firade parken 100 år och är i stort behov av renovering.

Agneta Svensson vill bevara Nykroppa Folkets park som helhet.
Agneta Svensson vill bevara Nykroppa Folkets park som helhet. Foto: Helena Karlsson

– Vi har målat och bytt tak på dansrotundan och har pengar kvar till takbyte på serveringen också. Och vi har sökt pengar hos Boverket för att anpassa toaletterna. Utan stöd och bidrag och ideellt arbete skulle det aldrig gå, säger hon.

Nästa steg är att renovera Folkets hus och teaterscenen.

– Sveriges Folkets hus och parker har varit här och tittat och tycker det är värt att bevara, men det är många miljoner det. Vi filar på en ansökan om EU-bidrag för att kunna bevara helheten. Men det är svårt att motivera vad vi ska använda det till. Så är det någon ung kraft som har idéer, hör av er!

Vilken är den viktigaste frågan i EU-valet?

– Ekonomin tycker jag är viktigast. Landsbygdens överlevnad hänger på att vi kan söka stöd från EU.

Utanför ett café i Filipstad sitter Egon Persson med några vänner. Han tänker inte rösta i EU-valet.

Egon Persson tänker inte rösta.
Egon Persson tänker inte rösta. Foto: Helena Karlsson

– Röstkortet åkte direkt i papperskorgen. Det enda som skulle få mig att gå och rösta är för att gå ur EU. Sverige betalar 40 miljarder i EU-avgift och får tillbaka 13 miljarder i bidrag. Och de vi röstar på får en fin lön och sitter där i Bryssel och kommer inte fram med något. På det stora hela är det en förlustaffär. Om det var val idag om EU skulle 80 procent rösta nej, det är jag säker på, säger han.

Drygt tre mil norrut finns Lesjöfors museum. Det skulle inte heller finnas utan bidrag, som den ideella kulturföreningen främst får från kommunen.

Lars-Eric Vänerlöf på Lesjöfors museum med ett 35 år gammalt demonstrationsplakat som gäller än.
Lars-Eric Vänerlöf på Lesjöfors museum med ett 35 år gammalt demonstrationsplakat som gäller än. Foto: Helena Karlsson

– Filipstads kommun sticker ut när det gäller att ge stöd till kulturhistoria. Cirka 13 miljoner lägger man ut. Man får leta i Värmland efter någon motsvarighet och de ska ha heder i att hålla i det, säger Lars-Eric Vänerlöf, föreningens ordförande.

Nästa projekt är att bygga en restaurang intill muséet, i kanonspiralsmedjan. För den satsningen har de sökt stöd från Jordbruksverket som till största del finansieras av EU.

– Folk kräver en större upplevelse idag och att det finns servering med rättigheter. Vi fick ärva Värmlands museums köksinredning och maskiner och vi har en kock som är intresserad så nu är det bara att ansöka om bidrag och sätta igång. Nästa sommar hoppas jag den är klar.

Foto: Helena Karlsson

Vilken är den viktigaste frågan i EU-valet?

– Klimatet, där märks det om vi drar åt samma håll. Handeln är också viktig, och att vi får resa fritt. Man kan skala ner EU så de bara tar sig an de kärnfrågorna och inte hur raka gurkorna ska vara, säger Lars-Eric Vänerlöf.

Artikeltaggar

EUEU-valetEU-valet 2019FilipstadFilipstads kommunJordbruksverketLesjöforsLesjöfors museumNyheterNykroppaNykroppa Folkets park

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.