Hoppa till huvudinnehållet

Delseger – men byborna överklagar

Publicerad:
Foto: Lisa Olaison

I januari träffade NWT Anders Gustafsson som inte ville se en utökning med 13 villor i byn Bergsäng vid Gapern norr om Karlstad. Nu har detaljplanen klubbats, med en del förändringar.

En vinterdag i sommaridyllen vid Gapern uttryckte bybon i Bergsäng Anders Gustafsson det som “en våldtäkt av byn” om detaljplanen med 13 nya villatomter skulle gå igenom. Det skulle innebära mer än en fördubbling av antalet hus i Bergsäng.

Bergsäng fördubblas - “en våldtäkt av byn”

Området är utpekat i kommunens LIS-plan som ett område för landsbygdsutveckling i strandnära läge och markägaren vill bygga villor.

På onsdagen klubbade stadsbyggnadsnämnden i Karlstad igenom detaljplanen utan diskussion. Men den innehåller en del förändringar.

Antalet villatomter har minskats till tio. De tre som planerats intill byvägen, delvis mittemot Anders Gustafssons hästgård, finns inte med.

På den antagna detaljplanen är de tre husen vid vägen borta.
På den antagna detaljplanen är de tre husen vid vägen borta.

Ser du det som en delseger?

– Absolut, det är en ganska stor delseger egentligen. Men vi kommer att överklaga detaljplanen ändå. Med hänvisning till strandskyddet, miljöpolicy angående vägen som är i väldigt dåligt skick och att husen får enskilt vatten och avlopp vid sjön, säger han.

Är det en större samling hus är kommunen skyldiga att dra fram kommunalt vatten och avlopp. Men det är oklart vad “en större samling” avser. Enligt länsstyrelsen ligger den på 20-30 hus, men det har aldrig prövats.

Hästgården där Anders Gustafsson bor syns i bakgrunden och där han står skulle tre villor byggas.
Hästgården där Anders Gustafsson bor syns i bakgrunden och där han står skulle tre villor byggas. Foto: Lisa Olaison

– Blir det en prövning av det kan det här dra ut på tiden flera år innan det kan byggas något, säger Anders Gustafsson.

För övrigt avses området att planeras luftigt för att behålla den lantliga karaktären. Övrig mark inom strandskyddsområdet planläggs som allmän naturmark. I strandkanten ges möjlighet att anlägga mindre gemensamma bryggor för bad och båtar.

Artikeltaggar

BergsängGapernKarlstads kommunKarlstads kommunNyheterStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.