Hoppa till huvudinnehållet

De hade de bästa idéerna i Årjäng

Publicerad:
På bilden ses: May Bjerklund (skolchef),  Anna Eriksson (studie- och yrkesvägledare), Birgitta Evensson (kommunchef), Ann-Cathrin Olsén (lärare), Tina Andersson (områdeschef), Svea Jonsson (undersköterska), Sandra Holmkvist (undersköterska) och Daniel Schützer (S), (kommunstyrelsens ordförande).
På bilden ses: May Bjerklund (skolchef), Anna Eriksson (studie- och yrkesvägledare), Birgitta Evensson (kommunchef), Ann-Cathrin Olsén (lärare), Tina Andersson (områdeschef), Svea Jonsson (undersköterska), Sandra Holmkvist (undersköterska) och Daniel Schützer (S), (kommunstyrelsens ordförande). Foto: Årjängs kommun

Nordmarkens skola och dagverksamheten Oasen.

Det är de kommunala verksamheter som kom med de bästa idéerna 2019.

– Det är ett kvitto på att personalen gör ett bra och uppskattat jobb, säger Tina Andersson, områdeschef på Oasen.

Priset för Årets idé delades ut under onsdagseftermiddagen. Den ena vinnaren är Dagverksamheten Oasen vänder sig till hemmaboende personer som har en demensdiagnos.

– Vi jobbar ständigt med att förbättra miljön både inomhus och utomhus, så att besökaren ska känna sig trygg, säger Tina Andersson och berättar om en av de senaste förbättringarna.

Birgitta Evensson (kommunchef), Sandra Holmkvist (undersköterska), Svea Jonsson (undersköterska), Tina Andersson (områdeschef) och Daniel Schützer (S), (kommunstyrelsens ordförande).
Birgitta Evensson (kommunchef), Sandra Holmkvist (undersköterska), Svea Jonsson (undersköterska), Tina Andersson (områdeschef) och Daniel Schützer (S), (kommunstyrelsens ordförande). Foto: Årjängs kommun

– Vi har byggt en anpassad altan, där man kan gå ut på egen hand, på en begränsad yta utan att känna sig instängd. Och man kan använda sina olika sinnen som hjälp till att känna igen både årstid och väder.

För de med trädgårdsintresse går det att odla och skörda, för att använda fler sinnen.

Det är alltså det här arbetet som nu belönas.

– Vinsten betyder jättemycket för Oasen. Det är ett kvitto på att personalen gör ett bra och uppskattat jobb. Samtidigt ger vinsten en annorlunda möjligheten att sprida informationen om att verksamheten Oasen finns i kommunen.

Den andra vinnaren är Nordmarkens skola och deras entreprenörskapsarbete. Under våren har man haft en temavecka som bland annat innehöll ett utvecklingsprojekt, där eleverna fick ta fram en ”Nordmarkenkasse”. Denna kommer att tryckas kommande vecka och sedan finnas i butikerna.

Ann-Cathrin Olsén (lärare), Daniel Schützer (S), (kommunstyrelsens ordförande), Anna Eriksson (studie- och yrkesvägledare) och Birgitta Evensson (kommunchef).
Ann-Cathrin Olsén (lärare), Daniel Schützer (S), (kommunstyrelsens ordförande), Anna Eriksson (studie- och yrkesvägledare) och Birgitta Evensson (kommunchef). Foto: Årjängs kommun

Verksamheterna får vardera 45 000 kronor. Nordmarkens arbetsgrupp ska använda sina pengar till att besöka andra skolor, som arbetar framgångsrikt med detta tema för att få ytterligare inspiration.

För Oasens del kommer pengarna att gå till en studieresa.

– Pengarna är tänkta att använda till en studieresa för att samla in nya idéer att jobba vidare med. Tar Hattstugan (ett privat demensboende, reds. anm.) på Gotland emot oss går resan dit, säger Tina Andersson.

Totalt fick kommunen in 14 idéer som handlar om att förbättra verksamheterna.

– Hela resan med Årets idé är så inspirerande. Att inte bara läsa inskickade idéer utan träffa var och en och höra dem berätta med sådan inlevelse om vad de vill, det är det bästa man kan tänka sig som chef, säger kommunchefen Birgitta Evensson i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Årjängs kommunEkonomiNordmarkens skolaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.