Upplev mönstringen via Snapchat

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
343 värmländska ungdomar kommer att kallas till mönstring i år.
Totalt får 90 000 svenska ungdomar i dagarna besked från Rekryteringsmyndigheten om de kallas till mönstring eller inte.
Det går att uppleva en dag på mönstringen via Rekryteringsmyndighetens egna Snapchat-lins.
Foto: Johan Nilsson/TT

I år kallas dubbelt så många 18-åringar som 2017 då mönstringsplikten återinfördes.

– De 13 000 som i år kallas till mönstring ska känna sig trygga – mönstringen är inget att vara nervös eller orolig inför, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Efter mönstringen kommer 5 000 ungdomar att få genomföra grundutbildning med värnplikt.

Besked under veckan

För att underlätta processen för de unga männen och kvinnorna har Rekryteringsmyndigheten skapat en egen Snapchat-lins där ungdomarna enkelt kan besöka ett mönstringskontor i AR (Augmented reality).

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström.

Snapchat-linsen speglar en dag på ett mönstringskontor. Det går att uppleva momenten i receptionen, inskrivningsprovet, sjuksköterskan, de fysiska testerna, psykologen och hos inskrivningshandläggaren.

– Rekryteringsmyndigheten har ett informationsuppdrag inskrivet i instruktionen som innebär att vi ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär. Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar oss hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag. Just nu finns cirka 90 procent av dem på Snapchat, därav satsningen på vår nya mönstringslins, avslutar Sofie Engström.

Vecka 21 kan alla ungdomar som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats (minsida.rekryteringsmyndigheten.se) för att se om de ska mönstra eller inte.

Sju tips - så förbereder du dig inför mönstringen

• Läs på om mönstringen och de olika momenten på rekryteringsmyndigheten.se så att du vet vad som väntar

• Kolla in filmerna om mönstringen på rekryteringsmyndigheten.se och använd Mönstringslinsen i Snapchat

• Ställ frågor om dina rättigheter och skyldigheter till Värnpliktsboten, en tjänst i Messenger som svarar på frågor

• Ansök om att bli medlem i gruppen ”Vi som ska mönstra” på Facebook. Där kan du få tips och ställa frågor till Rekryteringsmyndigheten och andra som ska eller har mönstrat

•Läs på om utbildningen och om olika befattningar på jobb.forsvarsmakten.se

• Träna inför mönstringen och inför utbildningsstarten. Du hittar träningstips på jobb.forsvarsmakten.se

• Gör ditt bästa!

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Fotnot: AR - förstärkt verklighet - en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data. (Wikipedia)

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.