Ta ert ansvar - ge ungdomar gratis busskort

Insändare
PUBLICERAD:

Snälla politiker i Värmland, ni tänker endast på er själva. Vi ungdomar och barn kommer alltid i andra hand.

År 2018 fick vi ett så kallat sommarkort, nya dörrar öppnades upp och vi kunde då ta oss runt i Värmland med kollektivtrafiken under hela sommaren.

Förra sommaren fick ungdomar gratis busskort. Så blir det inte i år, vilket väcker besvikelse.
Foto: Pia Röstell

Det blev en del turer till lite större platser såsom Karlstad även till badplatser och liknande. Det blev en lyckad historia som gynnade många människor till exempel företag som Bomstadbaden som fick många unga besökare som köpte deras glass under de varma sommardagarna.

Tråkigt nog kom beskedet att det inte blir något nytt sommarkort sommaren 2019.

Jag vill ha konkreta argument av er varför ni valt att dra in denna möjlighet?

Kortet har hjälpt segregationen att minska, alla barn och unga fick en möjlighet att ta sig till olika platser oavsett ekonomiska förutsättningar.

Många föräldrar jobbar även hela sommaren och har inte heller tid att skjutsa sina barn runt i Värmland. Inte nog med det, det gynnar miljön. Det är viktigt att man i ung ålder vänjer sig och får upp ögonen för kollektivtrafiken.

För oss som bor på landsbygden är det otroligt tråkigt här under somrarna. Vill man inte bada det strömmande kalla vattnet i Klarälven är den närmaste badplatsen i Deje. Dit tar man sig inte med apostlahästarna om man inte vill lägga ner hela dagen. Bor man å andra sidan i Karlstad är det viktigt att man kan uppleva andra platser i Värmland och utforska dess friluftsliv.

Varför inte göra en ny satsning när det gynnar:

• Att hålla Värmland levande och skapa en miljö som gör att vi ungdomar vill stanna i Värmland i framtiden.

• Gynnar småföretagare som får fler kunder under sommarhalvåret.

• Minskar segregeringen mellan de som har det bra ekonomiskt och dåligt ekonomiskt.

• Gör att ungdomar blir mindre isolerade i sin hemort.

• Man kan skapa nya kontakter och träffa sina kompisar från andra ställen.

• Ger möjligheter till en mindre tråkig sommar när man man åka till Karlstad och bada en solig dag eller shoppa en regnig dag.

Som avslutning vill jag uppmana er att ta ert ansvar och lyssna på oss ungdomar och barn och inte ta vår existens för givet.

3 besvikna tjejer

Svar direkt:

Jag håller med om att det var väldigt bra att vi kunde erbjuda avgiftsfri kollektivtrafik till skolungdomar förra sommaren, och jag önskar att vi hade kunnat göra det i år också.

Att det blev möjligt förra sommaren berodde på att regeringen då bidrog med pengar till detta. I mars tog vi ett beslut i kollektivtrafiknämnden om att om det kom nya pengar i år, så skulle vi göra det i år också.

Jesper Johansson (MP)
Foto: Helena Karlsson

Men tyvärr visade det sig, när regeringens vårbudget lades fram i april, att regeringen inte hade avsatt pengar för det i år. Och utan det statliga bidraget har vi inte råd att erbjuda avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet.

Jesper Johansson

ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.