Hoppa till huvudinnehållet

Skolmästerskap i hundsport

Publicerad:
Nora Andersson tävlar i Freestyle med sin flatcoated retriver Omega och gör en liten dans tillsammans.
Nora Andersson tävlar i Freestyle med sin flatcoated retriver Omega och gör en liten dans tillsammans. Foto: Tommy Andersson

I strålande solsken tävlade hundar och elever från hela landet i skolmästerskapet i hundsport på Forshagaakademin under fredagen.

De flesta eleverna i alla årskurser på hundsportslinjen deltog i arrangemanget. De som inte tävlade med sina hundar arbetade som volontärer.

– De har verkligen preppat för den här tävlingen jättemycket. De har tränat, haft träffar med lagen och verkligen jobbat för att kunna prestera så bra som möjligt, säger Fredrika Swenson, kommunikatör på Forshagaakademin.

Förra året vann Nora Andersson grenen Freestyle när tävlingen hölls i Skara. I år hoppas hon på bra poäng så att skolan kan kamma hem titeln “Sveriges bästa hundsportsskola” igen. Nora tävlar med sin hund treåriga Omega, en flatcoated retriver.

– Vi har tävlat i lydnad och det gick bra. Vi fick lite sämre betyg på apporteringen men annars tycker jag att hon har presterat jättebra, trots värmen, säger Nora.

Nitton lag tävlade i bland annat agility, banvandring, hopp, freestyle, bruksspår och lydnad.

 • Moppsen var först ut i grenen Freestyle.
  Moppsen var först ut i grenen Freestyle. Foto: Tommy Andersson
 • Beaglen Geisha avslutar sitt Freestylenummer med en puss till matte.
  Beaglen Geisha avslutar sitt Freestylenummer med en puss till matte. Foto: Tommy Andersson
 • Diva, en siberian huskey, slappnar av mellan tävlingarna.
  Diva, en siberian huskey, slappnar av mellan tävlingarna. Foto: Tommy Andersson
 • En samojed och golden retriver tävlar i brukslydnad.
  En samojed och golden retriver tävlar i brukslydnad. Foto: Tommy Andersson

Nora har flyttat från Kiruna för att kunna gå på skolan. Hon drömmer om att jobba som hundförare inom polisen.

Forshagaakademin har elever från hela landet, från de nordiska länderna och till och med en elev från England.

– Det är ganska många som flyttar hit för att gå på den här skolan så vi blir som en familj, säger Nora.

– Det är det som är speciellt med skolan. Elever kommer från alla håll och kanter, flyttar hit och det blir en speciell stämning där man samlas kring sina intressen, säger Fredrika.

Alla elever bor med sina hundar men när de behöver gå på lektioner som inte involverar hunden så har skolan stall där varje hund har sitt eget krypin.

Alva, Viktoria, Emma med Stifler, Amanda med Axa, Samuel, Nora med Omega och Fredrika är alla involverade i mästerskapet på ett eller annat sätt.
Alva, Viktoria, Emma med Stifler, Amanda med Axa, Samuel, Nora med Omega och Fredrika är alla involverade i mästerskapet på ett eller annat sätt. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

ForshagaForshagaakademinHundsportNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.