Hoppa till huvudinnehållet

Blått eller svart - nu är det derbydags

Publicerad:
Blått eller svart, vilken färg är bäst i stan? NWT har snackat upp söndagens derbymatch mellan Karlstad BK och Carlstad United med lagkaptenerna Stefan Zarkovic (till vänster) och André Jernberg.
Blått eller svart, vilken färg är bäst i stan? NWT har snackat upp söndagens derbymatch mellan Karlstad BK och Carlstad United med lagkaptenerna Stefan Zarkovic (till vänster) och André Jernberg. Foto: Helena Karlsson

Fotbolls-Karlstad har snackat om den här matchen ända sedan i höstas.

Det var då KBK tog klivet upp i ettan samtidigt som United missade kvalet till Superettan.

På söndag är det derbydags. NWT har träffat lagens respektive kaptener för en boxarmässig stare down på Tingvalla.

- Fan, “Zarko” är för lång, jag ser kort ut när jag står bredvid honom, utbrister André Jernberg flinande redan vid fotograferingen.

Även om de båda lagkaptenerna helst vill tona ner prestigen inför derbyt så spricker fasaden lite emellanåt. Också om replikerna serveras med en dos glimt i ögat.

Nu är det obönhörligen dags för den “bäst i stan-match”, som emotsetts länge.

Och inte bara av lokala fotbollsnördar på läktarna i Karlstad.

– Jag har faktiskt tänkt på den här matchen ända sedan det stod klart att KBK hade vunnit sin division 2-serie, säger Uniteds Jernberg.

Kommer prestigedetektorn att slå i taket så fort man går in på Tingvalla på söndag?

– Det är ju klart att det skulle sitta fina att vinna, men samtidigt får vi inte stirra oss blinda på det här. Det är trots allt bara en match av 30, säger Jernberg.

Stefan Zarkovic:

– Visst skulle det vara kul att vinna och visa att vi är bäst i stan. Derbyn är derbyn, det blir lite mer än bara en fotbollsmatch.

Uniteds lagkapten, som var nära en övergång till Trelleborgs FF inför den här säsongen, framhåller att hans lag har full respekt för den hårdsatsande nykomlingen från Våxnäs:

– KBK har ett bra lag, det är inget snack om det. De har höjt sig successivt för varje säsong och därmed har också rivaliteten mellan klubbarna ökat. Och rent ekonomiskt är det vi som är lillebror, konstaterar Unitedkaptenen.

Jernberg menar att United ser sig som ett lag för toppen av serietabellen även den här säsongen.

Stefan Zarkovic ligger lite lägre.

– Vi lägger inte så mycket fokus på placeringar eller vad andra lag sysslar med. Vi gör vår grej ute på Våxnäs och sedan får vi se hur långt det räcker.

Båda kaptenerna är eniga om hur de tror att Tingvalladerbyts matchbild kommer att se ut.

– United kommer att ha mer boll än oss, de har bolltrygga spelare på mitten i bröderna Jernberg (Eric och André) och har forwards som tillhör de bästa i serien. Viktigt för oss blir att ligga rätt i positionerna, säger Zarkovic.

Jernberg tror på ett liknande scenario:

– De är kompakta defensivt och där måste vi hitta en nyckel. Vi kommer nog, som Stefan säger, att ha mer boll, men vi får inte riskera för mycket. De har ett par riktigt bra kontringsspelare i Victor Edvardsen och Liridon Selmani.

Hur mycket trashtalk kommer derbyt att bjuda på?

– Jag tror faktiskt att det blir mindre av den varan jämfört med andra matcher. Vi känner varandra så väl. Men jag och brorsan (Eric) kommer säkert att gnälla lika mycket som vi brukar göra, haha, svarar André.

Publikmässigt då - Karlstads fotbollspublik tillhör av hävd den mest svårflörtade i landet...

– Jag drar en skamgräns vid 1500. Når vi inte upp till det i en sån här match så vet jag inte vad som skulle krävas, säger Zarkovic.

Artikeltaggar

André JernbergCarlstad UnitedFotbollKarlstadKarlstad BKStefan Zarkovic

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.