Hoppa till huvudinnehållet

Alkoholpolitiken är viktig för EU-medborgarnas trygghet och välmående

Publicerad:
Det innebär att om Sverige skulle införa gårdsförsäljning så skulle Systembolagets detaljhandelsmonopol försvinna och vi skulle inte kunna återinföra det, skriver Monica Ståhl och Johnny Mostacero.
Det innebär att om Sverige skulle införa gårdsförsäljning så skulle Systembolagets detaljhandelsmonopol försvinna och vi skulle inte kunna återinföra det, skriver Monica Ståhl och Johnny Mostacero. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är viktigt för EU:s framtid att medlemsstaterna inte hindras i sitt folkhälsoarbete på grund av EU-direktiv som ofta är påverkade av alkoholindustrins starka lobbyverksamhet, skriver Monica Ståhl och Johnny Mostacero.

Den 26 maj går EU-medborgarna till val. EU-kandidaterna pratar övergripande om trygghet men i konceptet trygghet ingår aldrig alkoholpolitiken, trots att den i många avseenden påverkar såväl trygghet som hälsa och välmående.

Faktum är att alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället. Och minskad alkoholkonsumtion är det effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld. Den politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

För många av oss kan EU-lagstiftning tyckas ligga långt bort. Men EU påverkar vår vardag betydligt mer än vi tror. Beslut som tas i EU kan både hjälpa och stjälpa lagar och bestämmelser i Sverige. Ett exempel på när EU-medlemskapet påverkar den svenska alkoholpolitiken är i debatten kring gårdsförsäljning och internetförsäljning av alkohol. När Sverige gick med i EU fick vi behålla alkoholmonopolet av folkhälsoskäl.

Ett villkor för att vi skulle få behålla monopolet var att utländska produkter och tillverkare inte diskriminerades i förhållande till svenska produkter och tillverkare. Förutsättningarna för inhemska och europeiska producenter måste vara lika. Det innebär att om Sverige skulle införa gårdsförsäljning så skulle Systembolagets detaljhandelsmonopol försvinna och vi skulle inte kunna återinföra det.

Det är viktigt för EU:s framtid att medlemsstaterna inte hindras i sitt folkhälsoarbete på grund av EU-direktiv som ofta är påverkade av alkoholindustrins starka lobbyverksamhet, en lobbying som är så omfattande att varken civilsamhällesorganisationer eller forskningsinsatser kan mäta sig med den.

En rad frågor påverkas av den politik våra representanter i EU beslutar om. Till exempel gynnas alkoholens ställning i handelsavtal – på bekostnad av folkhälsan. Alkoholindustrin försöker använda handelsavtal som argument för att stoppa folkhälsolagstiftning både inom och utanför EU. Samtidigt som 25 procent av alla dödliga trafikolyckor i EU är alkoholrelaterade subventioneras vinproduktionen.

Det är upp till var och en att ta ställning till hur EU ska hantera frågor om alkohol och andra droger. IOGT-NTO anser att EU behöver modiga politiker som, oavsett partifärg, väljer att arbeta för en progressiv och ambitiös alkoholpolitik där folkhälsan och människors trygghet och välmående står i centrum. Använd din röst i EU-valet till att knuffa Europa i rätt riktning!

Monica Ståhl

Distriktsordförande, IOGT-NTO Värmland

Johnny Mostacero

Förbundsordförande, IOGT-NTO

Artikeltaggar

AlkoholDebattEUEU-valetEuropaparlamentetFolkhälsaIOGT-NTOMonica StåhlSystembolaget