• idag
  1 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skutberget måste värdesättas och vårdas

Insändare | Muminlandet
PUBLICERAD:

Planeringen för Skutberget är förbryllande. Jag kan ha fel, men detta är vad jag har uppfattat:

Karlstads kommun håller på att utarbeta en detaljplan för att kunna bygga en Muminpark på Skutberget. Denna skulle komma att överta och inhägna den mest värdefulla och populära delen av friluftsområdet.

Planeringen för en Muminpark i Karlstad väcker fortfarande många frågor. Här bild från Muminvärlden i Finland med vd Tomi Lohikoski i förgrunden.
Foto: Mikael Lindblom

Kommunen har samtidigt publicerat en fluffig vision om hur resten av Skutberget kan utvecklas för att ersätta det som faller bort i och med Muminparken. Detta är dock endast en ”vision”, utan finansiering, utan detaljplan, och utan miljöprövning.

Ska området för Muminparken hägnas in och avskärmas innan det finns några faciliteter och anläggningar som ersätter det befintliga, dvs Karlstadsborna blir utan badplats och friluftsområde medan det byggs? Rimligen kan inte en detaljplan för Muminparken godkännas innan det finns en godkänd detaljplan för det tänkta ersättningsområdet.

Ersättningsområdet anses ha stora naturvärden och är klassat som skyddsvärt. Med tanke på att realisering av ”visionen” kommer att kräva miljöprövning, bland annat för muddring i Kattviken som är dricksvattentäkt och vattenskyddsområde, och omfattande avverkning och markarbeten för nya anläggningar, vägar och parkeringsplatser, verkar det osäkert om en detaljplan kan godkännas... det vill säga Karlstadsborna riskerar att bli utan badplats och friluftsområde för gott, om Muminparken anläggs innan det nya området är detaljplanelagt och godkänt.

En realistisk tidplan borde se ut ungefär så här:

1. Utarbeta detaljplan för ersättningsområdet (klar 2020?)

2. Miljöprövning av båda detaljplanerna (klart 2021?)

3. Om båda planerna kan godkännas anläggs det nya friluftsområdet (klart 2022?) innan det gamla kan hägnas in och avskärmas.

4. Därefter anläggs Muminparken (2022-2023?), alternativt (om planerna inte godkänns) startar upprustning av det befintliga området.

Beläget relativt nära stadskärnan har Skutberget ett oerhört stort värde för Karlstadsborna, med möjlighet till allehanda friluftsaktiviteter, bad, motion, och naturupplevelser. Det måste värdesättas och vårdas!

Thomas Säterhed

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.