Springnota för försvaret

Ledare
PUBLICERAD:
Hopplös situation för Björn von Sydow (S).
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Socialdemokraterna vill ha ett starkare försvar, men är inte beredda att betala för det. Så kan regeringspartiets agerande i försvarsberedningen sammanfattas. Tyvärr följer det ett alltför välbekant mönster av att kroniskt underfinansiera försvarsmakten. Enligt samma mönster kommer man att skylla på försvaret när kostnaderna sedan drar iväg och panikbromsen sätter in.

Därmed inte sagt att arbetet i den parlamentariska försvarsberedningen, vars slutrapport presenterades av ordföranden Björn von Sydow i går, varit förgäves. Det står många och kloka saker i den, och förslagen på förstärkningar av vår försvarsförmåga är många och synnerligen välkomna – bland annat att det åter blir en artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg. Men rapporten är en helhet, där ekonomin inte kan separeras från förslagen och den säkerhetspolitiska analysen. Att då lyfta ut den ekonomiska biten, som S gjorde i elfte timmen, duger inte.

Av allt att döma var det ett gediget arbete som gjordes och ordföranden Björn von Sydow skötte sin uppgift på ett utmärkt vis. Det vittnar de broderliga ledamöterna, som nu inte skrivit på rapporten, om, bland annat i en debattartikel i Svenska Dagbladet (14/5). Deras bedömning är att alla under resans gång var eniga om att det skulle komma att krävas anslagshöjningar motsvarande till 1,5 procent av BNP till år 2025. Det stämdes också kontinuerligt av med försvaret och andra myndigheter, men även med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och regeringen.

Men sedan hände något under det sista halvåret. Slitningar inom S och regeringen gjorde att man plötsligt inte ville binda sig för någon ekonomisk nivå. Det var väl finansminister Magdalena Andersson (S) som inte kunde acceptera så mycket pengar det när det kom till kritan, och utrikesminister Margot Wallström (S) har ju ett omvittnat kyligt förhållande till kollegan tvärs över Gustaf Adolfs torg. Stackars von Sydow hamnade då i en närmast omöjlig sits.

Den bisarra situationen har nu uppstått där de rödgröna regeringspartierna skrivit på en försvarsberedningsrapport tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, men utan de gamla allianspartierna. Det är en svag signal att sända till omvärlden, och särskilt då till Putins Ryssland som också pekas ut som huvudorsaken till det försämrade säkerhetsläget.

De borgerliga säger nu att de ändå skall göra vad de kan för att beredningens förslag blir verklighet. Det innebär ett särskilt ansvar för Centern och Liberalerna som ju genom januariöverenskommelsen ingår i budgetsamarbete med regeringen. Det blir upp till bevis i kommande budgetförhandlingar med de rödgröna så att anslagen till försvaret höjs för att finansiera alla förslag om fler brigader, regementen, artilleripjäser, luftvärn, Gripenplan och värnpliktiga, och om vi får se artilleriet återkomma till Värmland.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.