Nu är första spadtaget för Filipstads nya äldreboende taget. En glädjens dag, tycker kommunalråd Per Gruvberger (S).
– Vi kommer ha en klart bättre arbetsmiljö för de som arbetar med dementa personer i Filipstads tätort samtidigt som det blir betydligt bättre bostäder för de som är i behov av det.
Många samlades utanför byggstaketet vid kvarteret Björnen under onsdagsförmiddagen för att bevittna den officiella byggstarten av det nya vårdboendet inom Kooperativa hyresrättsföreningen Filipstads äldrebostäder. Allmänhet, politiker, kommunala tjänstemän, representanter från Riksbyggen och byggföretaget NCC fanns på plats.
– Det är jätteroligt att stå här i dag, jag hoppas vädret är en indikation på hur bygget kommer att gå - lätt och smidigt, inledde kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S).
Bygga nytt eller reparera?
Han berättar att resan fram till denna dag varit lång och arbetsam, frågorna har varit många - ska kommunen reparera befintliga byggnader eller bygga nytt?
– Vi landade i att bäst är nog att ersätta ett antal platser med nya. Det blir bättre för de som ska bo där och för de som ska jobba i boendet. Och, när jag sett de ritningar som varit, är jag övertygad om att det kommer att bli bra mycket bättre, fortsätter Gruvberger.
Han passade också på att hylla samarbetet mellan de inblandade parterna (Filipstads kommun, Riksbyggen och nybildade KHF Filipstads äldrebostäder) och meddelade även att detta är starten för ett mycket större, kommun-omfattande arbete.
– Vi har ganska många hus som är i behov av upprustning eller ersättning, vilket nog kommer hända under en tioårsperiod. Det här är lite starten på det också.
Viktigt arbete
Tore Johansson, konceptutvecklare för boende för äldre, tycker också att dagen andas optimism och menar att bygget är ett viktigt initiativ.
– Det är ett speciellt ansvar att jobba med boenden för äldre, speciellt omvårdnadsbostäder, det här handlar ju om det sista boendet vi har i livet, säger han.
Johansson anser även att platsen för det nya äldreboendet är väl vald - kvarteret Björnen, som området heter, ligger centralt och har nära tillgång till äldreboendet Älvkullen. Dessutom är det fint att en tomt som länge saknat användning nu får en mening.
– Om man tänker på den här platsen som vi står på nu - den har inte haft någon speciell användning här i Filipstad under väldigt många årtionden. Men nu, 50, 60 år framåt i tiden, kommer den här platsen bli en väldigt betydelsefull plats för många Filipstadsbor. Dels i form av att man kommer bo här, dels i form av att man kommer jobba med omvårdnadsfrågorna och dels i att man kommer ha anhöriga som kommer komma på besök, menar Johansson.
Om 1,5 år beräknas boendet stå klart och ska då rymma 40 vårdplatser. Hemmet kommer sedan drivas som ett kooperativ med en förening där de boende blir medlemmar.
– Medlemspriset brukar allt som oftast vara 100 kronor. Det är satt till ett sådant lågt belopp så att inte plånboken ska styra, säger Johansson.
Han har under många år varit med och utvecklat den här typen av vård- och omsorgsboenden, det som nu kommer växa fram i Filipstad är den sjätte varianten.
– Den första gjordes i Skara 1994. Vi försöker sedan göra varje hus lite bättre och börjar inte om från noll varje gång vi bygger, utan använder oss av erfarenheterna för att på så sätt spara i produktionskostnader.
Hur framtidens äldrevård ser ut i Filipstad - kommer det exempelvis byggas fler bostäder, är förtidigt att svara på, anser Per Gruvberger (S).
– Vi har ju valt det här sättet att starta genom att säga att det här är ersättning för platser på Älvkullen och sedan får vi se hur behovet är när vi byggt färdigt. Det lämnar öppet för olika vägar och det tycker jag är bra för det är svårt att bedöma hur det kommer gå framgent.
Det pågår ju en namntävling om vad boendet ska heta, vad är ditt förslag?
– Jag avstår nog från det, det finns de som har mycket bättre förslag än jag!
Vad ska det heta? Det får du vara med och bestämma: