Hoppa till huvudinnehållet

Renovering på Landshövdingegården

Publicerad:

Landshövdingegården på Älvgatan i kvarteret Almen kommer under våren och sommaren genomgå en renovering. Även teatern kommer att få en ansiktslyftning.

– Det är en utmaning att renovera utan att få addera nytt material, vi måste förvalta och återanvända det som redan finns, berättar Leif Gustavsson, fastighetsförvaltare på Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

Landshövdingegården byggdes i början av 1700-talet. Värmlands landshövding Johan Gustav Uggla bodde i huset mellan 1779-1793.
Landshövdingegården byggdes i början av 1700-talet. Värmlands landshövding Johan Gustav Uggla bodde i huset mellan 1779-1793. Foto: Karlstad kommun

På Landshövdingegården ska de gamla skifferplattorna från Glava på taket få ett nytt tätskikt, fönstren ska ses över och fasaden ska målas.

För att de byggnadsminnesmärkta byggnaderna ska bevaras har Karlstad kommun sökt tillstånd hos Länsstyrelsen och tagit experthjälp av en byggnadsminnesantikvarie från Värmlands museum, som har säkerställt traditionella material och metoder.

Gården byggnadsminnesförklarades 1966.

Det senaste underhållsarbetet genomfördes 2008.

Karlstad teater ska också få en synbar uppfräschning. Putsen ska lagas och fasaden ska målas. Senast teatern renoverades var under mitten av 90-talet.

Underhållsarbetet på Landshövdingegården ska vara färdig hösten 2019 och teatern beräknas bli färdigmålad under sommaren 2019.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunKarlstads teaterKvarteret AlmenLänsstyrelsenMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.