När det heliga brinner sargas världen

Debatt
PUBLICERAD:
Katedralen påminner oss om att det finns större värden i tillvaron. För en del av oss manifesteras detta genom den kristna tron. Men även för många som inte vill benämna sig som kristna finns en berättelse att hämta från Notre-Dame, skriver Simon Sjögren.
Foto: Christophe Ena/AP
Men vissa berättelser är inte begränsade till en privat publik. De är offentliga och berättar något om vårt samhälle. De viskar till oss när vi som minst anar det men som mest behöver det, skriver Simon Sjögren.

Av världens samtliga bränder är det ytterst få vilka resulterar i direktsända nyheter med likväl teologiska som kulturella kommentatorer. Men när Notre-Dame stod i lågor var det ett sådant tillfälle. Dagarna efter branden uttalade ledare hela sin sympati med Frankrike och från europeiskt håll lovades till och med hjälp. Målet att återuppbygga denna katedral kanske ter sig självklart. Men att bygga kyrkobyggnader, vilket är en konst i sig, är vare sig enkelt eller billigt. Därför har framstående franska entreprenörer och stora franska företag redan lovat stöd i miljardklassen.

Ur detta kvicka stöd har en del ögonbryn höjts och kritik som riktar sig mot det vissa ser som bisarrt slående för vår samtid. Nämligen att en eldhärjad byggnad, hur kulturhistoriskt värdefull den än må vara, kan frambringa så pass mycket ekonomiskt stöd när det dagliga lidandet hos världens fattiga knappt nämns på nyheterna. Kritiskt har människor frågat sig: vad är det som är så pass viktigt med en gammal byggnad?

Byggnader, precis som handlingar, ord och skrifter berättar något. De flesta berättelser är privata. En byggnad som för mig bara är ett hus kan för dig vara ett hem. Ett djur i en trädgård kan vara en i mängden då du ser den men för mig vara en kär familjemedlem. Ett ord kan påminna oss om något vi fått höra från en gammal vän medan det för andra är obetydligt. Men vissa berättelser är inte begränsade till en privat publik. De är offentliga och berättar något om vårt samhälle. De viskar till oss när vi som minst anar det men som mest behöver det. Påminnelsen om tidigare generationer och händelser är sådant som kan dra oss närmare varandra, samtidigt som det kan exkludera andra.

För många fransmän är Notre-Dame hjärtat i Paris. Som kulturhistorisk byggnad manifesterar den Frankrikes historia och skapar därför ömma beröringspunkter hos människor av olika åldrar, traditioner och bakgrunder. Katedralen påminner oss om att det finns större värden i tillvaron. För en del av oss manifesteras detta genom den kristna tron. Men även för många som inte vill benämna sig som kristna finns en berättelse att hämta från Notre-Dame.

Katedralen Notre-Dame ger en svag antydning av hur det heliga kan manifesteras. Vi har olika sätt att benämna detta heliga, olika sätt att påminna oss om det och olika vägar att nå det. Men oavsett: när det heliga brinner sargas världen!

Simon Sjögren

Samhällsdebattör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.