Borgerliga begravningar ökar starkt

Publicerad:
Anna Thörnqvist på Bergslagens begravningsbyrå tipsar alla om att skriva ner sina önskemål kring bland annat hur begravningen ska utformas. Det underlättar för anhöriga. Foto: Mattias Richardson

Intresset för borgerliga begravningar har ökat kraftigt. Det är något som både begravningsentreprenören Anna Thörnqvist och kyrkoherden Paul Henriksson märkt av.

– Markant! säger Anna Thörnqvist om ökningen.

Hon driver Bergslagens begravningsbyrå och hjälper förstås till att arrangera både kyrkliga och borgerliga begravningar. Men medan det förr var nästan självklart att en begravning skulle hållas i kyrkan med kyrkliga ceremonier, finns det ofta andra önskemål idag - och trenden är på uppåtgående.

2013 var knappt 9 procent av begravningarna som byrån tog hand om borgerliga. 2018 blev andelen över 17 procent.

– Det jag märkt är att när vi haft en borgerlig begravning, kommer det in fler efteråt och säger vad ljust, lättsamt och fint det var, säger Anna Thörnqvist.

Friare tyglar

Det kan i och för sig också en begravning i kyrkan vara, men visst är det skillnad i regelverk. Vid en kyrklig begravning ska det vara ett antal psalmer och ceremonin leds av en präst.

En borgerlig begravning kan ledas av en privatperson och kan utformas ganska fritt, både när det gäller vilken musik som ska spelas, hur länge begravningen ska hålla på och var den ska hållas.

Anna Thörnqvist berättar att hon varit med om begravningar både på en strand och mitt i skogen, allt efter den avlidnes och de anhörigas önskemål. Man kan faktiskt också ha även en borgerlig begravning i en kyrklig lokal: Trons kapell får användas till detta.

Anna berättar också om ett vanligt svar hon får av kunderna när hon berättar om hur en ceremoni kan utformas:

– “Kan man?”

Bekymrad kyrkoherde

Paul Henriksson är kyrkoherde i Filipstads församling och har redan börjat fundera kring begravningsstatistiken, trots att han är ganska ny på tjänsten i Filipstad.

Han berättar att antalet begravningar i kyrkan inom Filipstads församling minskat från 144 stycken under 2016 till bara 100 under 2018.

– Det är något jag ser som en varningsflagga och något jag är väldigt bekymrad över, säger han.

Han vill analysera varför utvecklingen ser ut som den gör.

– Vad är det som kan ha hänt? Det kan finnas kvalitetsbrister i det vi gör som kyrka, men kanske något mer troligt är att det handlar om en trend i samhället i stort, säger han.

Paul Henriksson är kyrkoherde i Filipstads församling och är bekymrad över att fler väljer bort kyrklig begravning.
Paul Henriksson är kyrkoherde i Filipstads församling och är bekymrad över att fler väljer bort kyrklig begravning. Foto: Lena Richardson

Blir fundersam

Han ser att antalet borgerliga begravningar ökar, men tror inte att det bara beror på att kyrkan tappat medlemmar.

– Vi har ett lägre medlemstal idag än vi hade för tio år sedan och det är klart att det avspeglar sig. Jag säger ingenting om folk som gått ur Svenska kyrkan, att de väljer att inte ha en kyrklig begravning. Det är ju ganska så naturligt, nästan självklart. Men vad jag förstår är det också personer som är medlemmar i Svenska kyrkan som väljer att ha en borgerlig begravning. Då blir jag ju lite fundersam och börjar fundera på vad som ligger bakom.

Kan det handla om att folk tror att det är stelare än det verkligen är, kring hur begravningar i en kyrka får vara?

– Ja, det finns en risk att det har fötts en berättelse på något vis och i den kan det finnas moment av det, att man i en borgerlig begravning är helt fri och inom kyrkan är man helt låst. Om den berättelsen finns, var kommer den ifrån? Så tänker ju inte jag, utifrån mitt perspektiv.

Inte så låst

Till exempel kan även en kyrklig begravning hållas på en annan plats än i en kyrka, förutom de obligatoriska psalmerna (minst två) kan man lägga till egen musik och när det gäller längden på begravningen kan man också påverka.

Inte alla tror att det är så, men:

– Många av de frågetecknen kan man räta ut och sätta punkt för, när man har möjlighet att prata med de anhöriga, säger Paul Henriksson.

Inte så självklart

Filipstad är inte enda församlingen som märkt av den här trenden. Lägger man ett längre historiskt perspektiv på frågan ser man också att det är en tendens som pågått länge.

1970 begravdes 95,5 procent av alla avlidna i Sverige enligt Svenska kyrkans ordning. 2017 var andelen nere i 72,9 procent. Samtidigt har andelen barn som döps i kyrkan halverats och andelen 15-åringar som konfirmeras är tre gånger färre idag än 1970.

Anna Thörnqvist tror dock inte heller att denna utveckling är hela förklaringen till varför efterfrågan på icke kyrkliga begravningar ökar.

– De vill ha det på sitt sätt. Framför allt musiken, att de önskar musik med någon speciell artist och det känns jätteviktigt, säger hon.

Var Elvis mormors största idol är det Elvis som ska höras, tycker många - men Paul Henriksson säger att även kyrkan kan tillmötesgå sådana önskemål, även om han själv gärna framhåller att levande musik är fint.

Söker det ljusa

Kanske handlar de nya begravningsvanorna även om hur vi möter sorg? Att många upplever en ceremoni i kyrkan som tyngre, är något Anna Thörnqvist lagt märke till.

– Sorgen är så jobbig som den är. Akten ska vara ljus. Just de orden hör vi jätteofta: att så jobbigt som det är, så går det att ljusa upp det så gör man det.

I samma anda kommer även in önskemål om kortare ceremonier. En begravning i kyrkan tar mellan 40 minuter och en timme, beroende förstås på hur akten utformas.

– En del tycker det är för länge, säger hon och berättar att en borgerlig ceremoni kan göras kortare än så.

Men är folk stressade eller varför vill de ha kortare begravningar?

– Nej, men många gånger kommer anhöriga in och säger att vi vill ha det enkelt, det ska inte vara för tungt och inte ta för lång tid.

Hon tror att många helt enkelt tycker att en lång begravning blir tyngre att orka med som anhörig.

Däremot tror hon inte att människor någonsin kommer att rationalisera bort begravningsceremonierna helt. Vi har ett behov av att få ett avslut, när någon gått bort, tror hon.

– Det är en akt för själen. Vart gör man av sorgen om man inte tar ett avsked?

En begravning kan hållas utomhus, som här vid Lersjöns strand.
En begravning kan hållas utomhus, som här vid Lersjöns strand.

Viktigt att skriva ner

Med fler valmöjligheter ökar också rädslan för att göra fel. Inte alla anhöriga vet precis hur den avlidne ville ha begravningen.

– Skriv ner i Livsarkivet, så att man har det nedskrivet. Det är något som också ökar, säger Anna Thörnqvist.

Många utnyttjar också möjligheten att få sina önskemål lagrade hos begravningsbyrån.

– Varje gång en familj kommer in och det finns ett ifyllt Livsarkiv, säger de “vad skönt att han eller hon skrivit ner hur han vill ha det. Då vet vi att det blir rätt”. Man märker att det är en stor lättnad för familjen.

“Man får inte gå emot en avlidens vilja. Det är en regel” säger Anna Thörnqvist på Bergslagens begravningsbyrå. Men vad ville personen? Att skriva ner önskemålen är en bra idé för att underlätta för sina anhöriga.
“Man får inte gå emot en avlidens vilja. Det är en regel” säger Anna Thörnqvist på Bergslagens begravningsbyrå. Men vad ville personen? Att skriva ner önskemålen är en bra idé för att underlätta för sina anhöriga. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BegravningBergslagens begravningsbyråFamiljFilipstads församlingFilipstads kommunPaul HenrikssonSvenska kyrkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare