Hoppa till huvudinnehållet

Partierna drabbade samman i EU-debatt

Publicerad:
Annika Lindqvist modererade debatten mellan Håkan Svenneling (V), Per-Inge Lidén (MP), Linda Larsson (S), Anton Sjöstedt (L), Erik Evestam (C), Christian Holm Barenfeld (M), Kjell-Arne Ottosson (KD) och Peter Lundgren (SD).
Annika Lindqvist modererade debatten mellan Håkan Svenneling (V), Per-Inge Lidén (MP), Linda Larsson (S), Anton Sjöstedt (L), Erik Evestam (C), Christian Holm Barenfeld (M), Kjell-Arne Ottosson (KD) och Peter Lundgren (SD). Foto: Lisa Olaison

Klimat, brott, migration och EU:s utveckling var heta ämnen när politiker från åtta av nio partier i Europaparlamentet under lördagen drabbade samman i en debatt på Stora torget i Karlstad inför EU-valet.

Ett femtiotal åhörare hade samlats på Stora torget under den strålande solen på lördagen när en EU-debatt under ledning av journalisten Annika Lindqvist arrangerades av Europa Direkt Karlstad.

För att debattera fanns Håkan Svenneling (V), Per-Inge Lidén (MP), Linda Larsson (S), Anton Sjöstedt (L), Erik Evestam (C), Christian Holm Barenfeld (M), Kjell-Arne Ottosson (KD) samt Peter Lundgren (SD) på plats. Feministiskt initiativ var inbjudna, men hade meddelat förhinder.

Locka röster

Debatten inleddes med att de åtta politikerna på scenen presenterade sina bästa argument varför de värmländska väljarna ska rösta på just deras parti i årets EU-val.

– Klimatfrågan kan inte vänta, vi måste få upp den på dagordningen i Bryssel. Vi behöver ett Europa som är till för alla inte bara de rikaste, då måste de som är rika betala mest för de klimatförändringar och utsläpp som görs, anförde Håkan Svenneling (V).

Även Per-Inge Lidén (MP) uppehöll sig kring klimatfrågan i sitt anförande och menade att det behövs skarpa krav:

– Vi måste ha ett klimat i Europa där vi har en framtid. Vi behöver skarpa krav så att man kan åka tåg billigt, har ett bra jordbruk och att vi inte förstör klimatet på den jord som vi lever. Därutöver behövs mänskliga friheter och rättigheter i hela Europa, säger han.

Linda Larsson (S) menade att det krävs politisk övertygelse och mod att agera i sitt anförande:

– Vi kommer aldrig att tystna när grundläggande demokratiska värderingar inskränks, när kvinnors rätt till sin egen kropp ifrågasätts eller när vår tids ödesfråga, klimatet, förnekas. Vi vet att tryggheten och jobben kan tryggas, att demokratin kan försvaras och att klimathotet kan stoppas, säger hon.

Vill ha mer EU

Anton Sjöstedt (L) vill se fler frihandelsavtal och ett mer omfattande EU-arbete där EU gör mer än i dagsläget:

– Vi är oblyga EU-vänner och säger ja till ett EU som gör mer. Vi har de sakpolitiska lösningarna som ger störst effekt. Vi vill också ha fler frihandelsavtal, vilket är viktigt för många företag här i Värmland, säger han.

Erik Evestam (C) vill se en aktiv klimatpolitik och menade att det är viktigt att agera för att skapa ett hållbart samhälle:

– Det är viktigt med en aktiv klimatpolitik och då är det viktigt att man inte sätter sig i hörnet och förväntar sig att andra ska lösa det. Vi vill skapa ett mer hållbart samhälle än det som vi har i dag, anförde Erik Evestam (C).

Stärkt samarbete

Christian Holm Barenfeld (M) uppehöll sig kring den fria rörligheten och efterlyste ett starkare polisiärt samarbete inom EU:

– Vi kommer värna och stå upp för den fria rörligheten. Den var inte tänkt att gälla terrorism och kriminalitet och därför måste vi stärka det polisiära samarbetet i EU och EU:s yttre gräns. Vi måste även ha en klimatpolitik som inte bygger på plakatpolitik, utan som består av konkreta åtgärder, säger han.

Kjell-Arne Ottosson (KD) kopplade regionala, värmländska frågor om skog och jakt till Kristdemokraternas paroll inför valet:

– Vi går till val om ett lagom EU vilket innebär att EU ska hålla sig borta från frågor som inte är av gränsöverskridande karaktär, exempelvis skog, jakt och varg där EU ska hålla sig borta, säger han.

Peter Lundgren (SD) menade att beslut som rör Sverige ska beslutas i riksdagen och inte i Europaparlamentet:

– Det finns en portalparagraf i Sverige om att makten ska utgå från folket. Det är alltså riksdagen och inte Europaparlamentet som ska fatta beslut som rör Sverige. EU behöver krympa rejält, säger han.

Olika ämnen

I debatten avhandlades ämnen som klimatförändringar, flyktingpolitik, fossila bränslen, brottslighet och sociala rättigheter.

De åtta politikerna var efter avslutad debatt nöjda med de frågor som avhandlats samt samtalstonen under debatten:

– Jag tycker att det är bra att debatten till stor del handlade om trygghetsfrågor och det polisiära samarbetet, säger Christian Holm Barenfeld (M).

– Det känns jättebra eftersom det handlar om att få upp EU-frågorna på agendan och att höja temperaturen inför valet. Jag hoppas att många av de som lyssnade fick ta del av partiernas argument och därmed känner sig säkrare över hur de ska rösta, säger Linda Larsson (S).

Under debatten diskuterades även EU-valets betydelse och valdeltagandet, där samtliga av de åtta politikerna i debatten framhöll betydelsen av att rösta i valet.

– Det är jätteviktigt att rösta i EU-valet. Ser vi till dagordningen för kommunfullmäktige hemma i Årjäng styrs uppemot 60 procent av punkterna av EU:s politik. Om vi inte är med i besluten sitter vi på läktaren i EU, då har vi förlorat matchen, säger Kjell-Arne Ottosson (KD).

– EU-valet har en väldigt stor påverkan på de stora dragen och för den politiska inriktningen i Europa. Det är alltid svårt att säga exakt var EU är med och påverkar, men det kommer att ha stor effekt för hur politiken blir, säger Håkan Svenneling (V).

– Det är ett viktigt val och jag uppmanar alla att gå och rösta, oavsett vilket parti man röstar på eftersom det påverkar oss väldigt mycket, säger Peter Lundgren (SD).

Vill öka valdeltagandet

De åtta politikerna på plats menar att det finns olika sätt att öka intresset och valdeltagandet i årets EU-valet:

– Det här är ett sådant sätt, att anordna debatter och samtal, så att det händer saker. Det är mycket som bestäms på EU-nivå och det är en demokratisk rättighet och skyldighet att vara med och rösta, säger Per-Inge Lidén (MP).

– Jag tror att det är viktigt att prata om påverkansmöjligheter eftersom påverkan i EU sker på samma sätt som i andra val, genom insändare, kontakt med politiker och aktivitet i sociala medier, säger Anton Sjöstedt (L).

– Det finns nog inget givet svar på det, men det är klart att ju högre temperaturen blir inför valet, desto mer ökar intresset. Vi får se hur det blir de två sista veckorna inför valet, det finns en del frågor som delar oss partier och det är konflikterna som skapar intresse, säger Erik Evestam (C).

Enkät: Har du bestämt dig för hur du ska rösta?

 • Fredrik Seeberg, 43, egenföretagare, Slottsbron:
Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har börjat reflektera över det men kommer nog inte att rösta.
  Fredrik Seeberg, 43, egenföretagare, Slottsbron: Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag har börjat reflektera över det men kommer nog inte att rösta. Foto: Denny Jansson
 • Katri Melander, 28, lärare, Göteborg:Nej, jag har inte bestämt mig för hur jag ska rösta än. Jag ska sätta mig mer in i det och har deadline på lördagen innan valdagen.
  Katri Melander, 28, lärare, Göteborg:Nej, jag har inte bestämt mig för hur jag ska rösta än. Jag ska sätta mig mer in i det och har deadline på lördagen innan valdagen. Foto: Denny Jansson
 • Lennart Ljung, 70, pensionär, Säffle:Nej, jag vet inte vad jag ska rösta på än. Rösta ska jag göra, men jag bestämmer mig nog samma dag.
  Lennart Ljung, 70, pensionär, Säffle:Nej, jag vet inte vad jag ska rösta på än. Rösta ska jag göra, men jag bestämmer mig nog samma dag. Foto: Denny Jansson
 • Berit Löved, 69, pensionär, Karlstad:Ja, jag bestämde mig redan för att par veckor sedan. Jag försöker att följa med i debatten och har gjort ett sådant där valtest.
  Berit Löved, 69, pensionär, Karlstad:Ja, jag bestämde mig redan för att par veckor sedan. Jag försöker att följa med i debatten och har gjort ett sådant där valtest. Foto: Denny Jansson

Artikeltaggar

Anton SjöstedtChristian Holm BarenfeldErik EvestamEU-valet 2019EuropaparlamentetHåkan SvennelingKarlstadKjell-Arne OttossonLinda LarssonPer-Inge LidénPeter LundgrenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.