Din livsviktiga semester

Debatt
PUBLICERAD:
Var noga med att det blir den tid för återhämtning som du har rätt till. Se till att inte jobbmejlen hänger med lika självklart som picknick-korgen, skriver Magnus Hildebrand.
Foto: Christine Olsson/TT
Det finns ingen luft i systemet. Du har inte tid att sjukskriva dig. Du har inte ork att vara ledig. Det slutar alltför ofta i tragedi för den berörde, skriver Magnus Hildebrand.

Nästan varannan tjänsteman läser jobbmejl dagligen på fritiden. Var tredje arbetsmiljöombud anser att arbetsgivaren har dålig kunskap om psykosocial arbetsmiljö. Var fjärde tjänsteman sover dåligt på grund sitt jobb. Det visar undersökningar som Unionen gjort under den senaste tiden. Arbetsmiljöverket debatterade i DN nyligen med rubriken ”Arbetssjukdomar som stress dödar fler än arbetsplatsolyckor” och jag undrar, har vi fullständigt tappat kontrollen över balansen mellan arbete och fritid? Har vi korsat en livsfarlig gräns?

På Unionens kontor i Värmland jobbar vi dagligen, mer och mer, med ärenden som i många fall grundar sig i dålig psykosocial arbetsmiljö och stress. De grundar sig i slimmade organisationer där du får mer och mer att göra för varje dag du inte är på jobbet. Det finns ingen luft i systemet. Du har inte tid att sjukskriva dig. Du har inte ork att vara ledig. Det slutar alltför ofta i tragedi för den berörde medlemmen och för den nära omgivningen. Alla känner vi någon som kämpat med stress och utbrändhet.

Det moderna samhället ger oss möjlighet att jobba dygnet runt. Var som helst och hur mycket som helst. I soffan på kvällen, på dotterns fotbollsträning eller direkt du vaknar på morgonen. Så ser vardagen ut för många tjänstemän i privat sektor i dag. Att koppla av och ladda batterierna i en sådan vardag är svårt. Att ständigt vara uppkopplad mot jobbet får effekter. Vi måste lära oss att koppla bort oss själva från jobbet och vi behöver ramar som hjälper oss att inte hamna snett. Vår hälsa är beroende av det.

Därför är en tillgänglighetspolicy ett jättebra verktyg att använda. Det är helt enkelt en överenskommelse och ett dokument som gör det tydligt för när och hur du ska vara tillgänglig för din arbetsgivare och vad du förväntas göra. Vilka tider på dygnet mejlar ni varandra? Kan du ringa jobbsamtal alla dagar i veckan, när som helst på dygnet? Red ut hur det ska funka hos er. Det behöver inte vara svårare än så för att någons axlar ska sänkas en aning och att den psykosociala arbetsmiljön, produktiviteten och glädjen i företaget ska gå mot det bättre. Det borde vara varje arbetsgivares dröm.

Och nu närmar sig äntligen semestern. Sommaren, den vi gått och längtat efter så länge. Var noga med att det blir den tid för återhämtning som du har rätt till. Se till att inte jobbmejlen hänger med lika självklart som picknick-korgen. Tanka dig själv med rätt energi. För om du hör till de som känner igen sig i bilden av ett alldeles för stressat arbetsliv, då kan semestern vara livsviktig för dig. Ta den tid för eftertanke och rekreation som du har rätt till i sommar och ladda på rejält.

När du väl är tillbaka på jobbet med energi och handlingskraft igen, då pratar du med dina kollegor, din fackliga representant och din arbetsgivare om att införa en tillgänglighetspolicy. Vill du ha hjälp med detta är det bara att du hör av dig. Arbetsgivare eller anställd, alla mår vi bättre om vi slipper den sjuka jobbstressen.

Med det önskar jag en skön sommar.

Magnus Hildebrand

Regionchef, Unionen Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.