• idag
  1 juni
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Whispers of a Machine

Spel
PUBLICERAD:

Whispers of a Machine

Windows
Clifftop Games/Faravid Interactive

Whispers of a Machine är ett klassiskt äventyrsspel, komplett med välkonstruerade pussel och fin pixelgrafik. Spelet utspelar sig i en trasig framtid. Efter en stor katastrof har ett nytt samhälle växt fram. Artificiell intelligens är förbjuden, vilket leder till konflikter mellan de som tror att AI är vår undergång, och det som tror att det är mänsklighetens räddning.

Blandningen av högteknologi och industriell skitighet är väldigt effektiv, och den som har spelat klassikern Beneath a Steel Sky kan nog känna igen sig i atmosfären. Karaktärerna är mestadels välskrivna. Så även dialogerna, även om humorn kan spreta lite väl mycket ibland. Även på det sättet är Whispers of a Machine likt Beneath a Steel Sky. Det blir aldrig störigt, dock, utan gör mest att vissa karaktärer känns charmigt valhänta och egensinniga. Inte minst den halvknäppa mekanikern och hans robot Nisse (spelet är svenskutvecklat), som visar sig vara en avancerad buktalardocka mer än något annat.

Intrigen kretsar kring en mordgåta, som efter hand avslöjar mer och mer om världen runt omkring. Det är ett utmärkt sätt att bygga upp en trovärdig värld utan att tvinga oss att läsa malplacerade lore-texter som ligger och dräller överallt. Istället lär vi oss om spelvärlden genom att förhöra misstänkta, leta ledtrådar och förstå de bakomliggande motivationerna till morden.

Pusslen är också fyndiga, och beroende på hur du spelar kommer du att låsa upp olika specialförmågor som är knutna till cybernetiska implantat. De här förmågorna leder i sin tur till olika slags lösningar på problemen senare i spelet, så det är värt att köra igenom det ett par gånger till för att se vad man hade kunnat göra annorlunda.

Min enda invändning är att sluten kan kännas lite tillrättalagt övertydliga. Jag hade lite samma problem med utvecklarnas förra spel, det i övrigt utmärkta Kathy Rain. Men det kan inte sänka helheten i ett intressant och välgjort science fiction-äventyr som är värt mycket mer uppmärksamhet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.