Först missat körkort - sen kontrakt med FBK

Publicerad:
Färjestads nöjde målvaktstränare Maciej “Masken” Szwoch med sin och Färjestads nye målvakt, Arvid Holm som närmast kommer från Karlskrona. Foto: Stefan Eriksson/Färjestad BK

Det blev tvära kast i livet för 20-årige målvaktsbjässen Arvid Holm från Karlskrona det här veckoslutet.

I torsdags missade han teoriprovet för körkortet med två futtiga poäng. Dagen efter skrev han kontrakt med Färjestad.

– Känns grymt och körkortet fixar jag. Jag klarade ju uppkörningen igår så det är bara att få till teoriprovet också, säger han till NWT och skrattar.

Nu blev det Holms brorsa som fick sköta bilkörningen till Karlstad på fredagen, där han träffade FBK:s ledning och de nya lagkompisarna. Och skrev kontrakt, förstås.

I början av veckan kom uppgiften ut och Holms Karlstadsbaserade agent Radek Hamr bekräftade FBK:s intresse för NWT. Men helt klart var det inte.

– Jag skrev på alldeles nyss, berättar Holm när NWT når honom.

Men varför förlängde du kontraktet med Karlskrona i lördags?

– En säkerhet som var bra att ha i ryggen.

Gör det affären dyrare för Färjestad?

– Nej inte alls, svarar FBK:s sportchef Peter Jakobsson.

En klausul gjorde det möjligt för Holm att flytta till ett SHL-lag.

Känner Linus

Karlstad och FBK är en helt ny bekantskap för Holm, men ändå inte.

– Jag känner Linus Johansson sedan tidigare. Vi är båda från Ljungby och jag har varit kompis med hans lillebrorsa Tom sedan vi var sex år. Jag har varit hemma hos dem ofta.

Grannen hemma i Ljungby har också FBK-anknytning.

– Roger Johanssons (FBK:s förre storback) pappa bor granne med mina föräldrar.

Nu får Holm en annan smålänning som mentor, målvaktskollegan Markus Svensson från Kalmar.

– Hahaha, vår dialekter är helt olika, även om ni inte hör det. Att få chansen att träna och lära mig av Markus bidrog också till att jag så gärna ville hit. Han är en fantastisk tävlingsmänniska och en härlig kille, har jag hört.

“Masken” lockade

Att få jobba med FBK:s erkänt skicklige målvaktstränare Maciej “Masken” Szwoch lockade också.

– Hierarkin är ju tydlig med Markus men mitt mål är ändå att få spela mycket. Jag tog klivet upp på seniornivå ifjol. Ett stort steg. I vintras spelade jag 37 matcher i Allsvenskan. Jag är mycket nöjd med mitt spel och jag fick mer och mer förtroende av tränarna. Nu är jag redo och mogen för nästa steg. Jag kommer att få möta jättebra spelare på varje träning.

Väldigt bra

“Masken” har i allra högsta grad varit delaktig i värvningen.

– Vi bollade många namn och scenarier. Arvid passar in väldigt bra i profilen vi eftersökte. Ung, talangfull, sugen på att utvecklas och med mycket bra egenskaper utanför isen. Han har mognat otroligt i sin utveckling, även fysiskt, på senare år. säger “Masken”.

Så här beskriver “Masken” nyförvärvet:

– Bra fötter, han utnyttjar sin storlek, bra teknik och speluppfattning men självklart finns det en del att slipa på. Det gäller ju alla målvakter Arvid är en hårt arbetande målvakt och trots hans ungdom är det en väldigt mogen kille, både som spelare och som människa. Det ska bli jättekul att få jobba med honom

Som Werner

Holm påminner en hel del om Adam Werner, inte minst fysiskt. Samma ålder, han är också storväxt, (193 centimeter-97 kilo).

Holm fyller 21 den 3 november och kommer ursprungligen från Troja i Ljungby. Han flyttade till Karlskrona och klubbens J20-lag 2016.

Karlskronas 20-årige målvaktstalang Arvid Holm är storväxt liksom sin företrädare Adam Werner, 193 centimeter långt, 97 kilo tung.
Karlskronas 20-årige målvaktstalang Arvid Holm är storväxt liksom sin företrädare Adam Werner, 193 centimeter långt, 97 kilo tung. Foto: Henrik Montgomery/TT

Holm debuterade på bänken i SHL 2018 och vaktade Karlskronas mål i 37 matcher den här säsongen, med räddningsprocenten 90.7.

Arvid Holm draftades av Winnipeg Jets i NHL i sjätte rundan 2017 som som nummer 167. Han har inga landslagsmeriter.

– En spännande unge och lovande kille som är väldigt sugen och hungrig, säger Peter Jakobsson.

Holm ska flytta till Karlstad så snabbt som möjligt, men måste röja ur lägenheten i Karlskrona först.

Artikeltaggar

Arvid HolmFärjestad BK HerrIshockeyMaciej SzwochMarkus SvenssonPeter Jakobsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare