Hoppa till huvudinnehållet

EU måste ta klimatkrisen på allvar

Publicerad:
Vi går nu till val på att leda en rättvis klimatomställning där alla ska göra sitt, utifrån sina förutsättningar men där rika behöver göra absolut mest, skriver Kenneth Johannesson.
Vi går nu till val på att leda en rättvis klimatomställning där alla ska göra sitt, utifrån sina förutsättningar men där rika behöver göra absolut mest, skriver Kenneth Johannesson. Foto: Linus Carle

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi socialdemokrater är övertygade om att det går att genomföra en klimatomställning som leder till större och mer hållbar frihet, inte mindre, skriver Kenneth Johannesson.

Klimatfrågan är vår tids största utmaning och under flera år har rapporterna om höjda medeltemperaturer, naturkatastrofer och värmerekord varit många. I Australien har flera bönder valt att i depression och desperation, på grund av långvarig torka och temperaturer över 50 grader, avsluta sina liv.

Varningstecken som även vi i Sverige fick känna på när torka och långvarig hetta under sommaren ledde till vattenbrist och stora skogsbränder. De politiska toppmötena har avlöst varandra och frågan har diskuterats otaliga gånger. Men trots varningarna är det få som velat ta ledarskapet för förändring.

Istället var det en modig skolstrejkande 15-årig flicka med ett plakat utanför Sveriges riksdag som visade omvärlden att kejsaren var naken. Med Greta Thunberg som frontfigur valde hundratusentals barn och skolungdomar att på 2 000 platser i 123 länder runt om i världen strejka för klimatet. En tydlig uppmaning till alla världens politiker att ta klimatfrågan på större allvar.

Högerpartier har sedan länge bekämpat klimatomställningen både i Sverige och internationellt med argument om att det inte går och att det kostar för mycket. Samtidigt tar konservativa klimatförnekare plats i allt fler ledarpositioner runt om i världen. Den trenden måste brytas.

Vi socialdemokrater är övertygade om att det går att genomföra en klimatomställning som leder till större och mer hållbar frihet, inte mindre. Där du kan köra bil – men till nollutsläpp. Där du kan resa – men med mindre koldioxid och mer höghastighetståg. Där du kan förbruka el – men den produceras hållbart, kanske till och med av dig själv.

Med en S-ledd regering har Sverige nu den mest ambitiösa klimatpolitiken inom EU. Men det räcker inte, vi måste öka takten både hemma och internationellt. Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi går nu till val på att leda en rättvis klimatomställning där alla ska göra sitt, utifrån sina förutsättningar men där rika behöver göra absolut mest. Klimatomställningen behöver göras av folket, för folket, och med folket. Där det inte är ett ansvar du som enskild ska bära, utan en uppgift vi har ett genomföra tillsammans.

Vi alla behöver ta ansvar för klimatet genom att rösta bort högerstyret i EU. Socialdemokraterna menar allvar och kommer likt hundratusentals unga ha modiga Greta Thunberg som föredöme. Det är dags att åter få upp klimatfrågan högst på dagordningen. Rösta på Socialdemokraterna 26 maj.

Kenneth Johannesson (S)

Värmländsk kandidat till Europaparlamentet

Artikeltaggar

DebattEUEU-valetEuropaparlamentetGreta ThunbergKenneth JohanssonKlimatSocialdemokraterna