• idag
  2 juni
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Värmland är starkare i EU

Debatt
PUBLICERAD:
Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé med Värmlands kandidat Christian Holm Barenfeld.
Foto: Alexander Torin
För att motverka att kriminella och terrorister ska dra nytta av den fria rörligheten måste det polisiära samarbetet inom EU, men också med vårt grannland och våra grannlän i Norge, fortsätta att utvecklas, skriver Christian Holm Barenfeld.

I dag, den 9 maj, är det Europadagen. Den 9 maj 1950 lades grunden till det som i dag är den Europeiska Unionen. Det var startskottet för den europeiska integrationen i ett krigshärjat Europa. Moderaterna var det första partiet i Sverige att säga jag till EU, redan 1961.

Moderaterna i Värmland arbetar för att utveckla Värmland och stärka länets konkurrenskraft, tillväxt och attraktivitet. Vårt län har många styrkor och möjligheter, men vi har också många utmaningar och en rad problem som vi behöver lösa. Som en av de moderata kandidaterna i detta val finns det några frågor som jag anser vara extra viktiga.

• Mer företagande, frihet och framtidstro i Värmland

Värmländska jobb och företag och därmed vår tillväxt och välfärd är beroende av den europeiska marknaden. Vi behöver stärka frihandeln och företagens villkor med färre regleringar, lägre skatter och mindre bidrag. Vi säger nej till skatter på EU-nivå och avgiften till EU ska inte höjas. Då den svensk-norska gränsen utgör en del av EU:s yttre gräns är måste det säkerställas att handel och resande över gränsen inte försvåras.

• Ett tryggare Värmland med EU

Den fria rörligheten inom EU är bra, men ska inte gälla för kriminella eller terrorister. Stöldligor och smuggelnätverk som i hög grad drabbat oss här i Värmland, måste bekämpas kraftfullt.

För att motverka att kriminella och terrorister ska dra nytta av den fria rörligheten måste det polisiära samarbetet inom EU, men också med vårt grannland och våra grannlän i Norge, fortsätta att utvecklas i syfte att stärka tryggheten och sätta stopp för brottsligheten som inte sällan passerar våra gränser. Vi måste också stärka EU:s yttre gräns.

• Ta kontroll över invandringen till Europa

Värmland har som flera andra län under många år tagit emot fler flyktingar än vad vi varit rustade för och det behöver vi minska. Flyktingar som kommer hit måste lära sig språket, integreras, komma i arbete och bli en del av det svenska och värmländska samhället.

Vi vill se ett gemensamt kvotflyktingsystem inom EU. Förslaget innebär att det inte ska gå att söka asyl på plats i Europa. De som har skyddsskäl ska istället få söka asyl utanför EU:s gränser. Vi behöver ett förutsägbart och rättvist system där även kvinnor och barn får chansen att komma till Europa och som riktar sig enbart till människor som har skyddsskäl.

• En tydlig och hållbar landsbygdspolitik

Det måste skapas förutsättningar för att utveckla hela Sverige och hela Värmland. Landsbygden är produktiv mark och ska inte vara ett landsbygdsmuseum. Vi måste kunna verka och bo i hela länet. Det är ett långvarigt och ansvarsfullt jord- och skogsbruk som skapat de naturvärden som vi har idag. Det är viktigt att EU:s direktiv reformeras och anpassa till dessa förutsättningar och att de har ett tillväxtperspektiv.

Strandskyddet behöver reformeras. I dag hindrar strandskyddet byggnation av bostäder i attraktiva områden och reglerna upplevs som ofta oförutsägbara. Vi behöver också en reformerad jakt- och rovdjurspolitik och en minskad vargstam.

Christian Holm Barenfeld (M)

Värmländsk kandidat till Europaparlamentet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.