Tillåt inga spel på kredit

Debatt
PUBLICERAD:
Människor som lider av spelberoende ska inte riskera att hamna i än mer utsatta situationer än de redan befinner sig i, skriver Jonas Andersson och Aron Emilsson.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Sverigedemokraterna har, till skillnad från Socialdemokraterna och regeringen, länge förespråkat att inga undantag ska ges för licenshavare att erbjuda spel på kredit, skriver Jonas Andersson och Aron Emilsson.

Vid årsskiftet infördes ny lagstiftning som skulle innebära stora förändringar för den svenska spel- och lotteripolitiken. Den mest markanta förändringen är ett nytt krav på licens för aktörer på den svenska spelmarknaden. Detta för att möta den nya verklighet som råder – att spel inte bara äger rum fysiskt längre, utan i stor grad över nätet också.

Ett av målen med den nya spelreformen är en hållbar spelmarknad, därför ser vi nu nya krav i lagstiftningen gällande måttlighet i marknadsföring av spel. Att från politiskt håll hantera spelfrågorna på ett varsamt sätt och med en god folkhälsa i fokus är viktigt. Men redan ett par månader efter införandet av regeringens nya lagstiftning har den visat sig vara kontraproduktiv. Istället för en minskning ser vi ökad aggressiv marknadsföring av spel via radio, tv och sociala medier – vilket rimmar väldigt dåligt med kraven på måttlighet.

Problematiken späds på ytterligare eftersom Socialdemokraterna och regeringen helt saknar trovärdighet i frågan. Socialdemokraternas eget spelbolag, Kombispel, har sedan 2014 drivit över 8 000 personer till Kronofogden på grund av att de inte haft medel att betala för de lotter som de köpt. Socialdemokraterna har cyniskt tjänat hundratals miljoner kronor på försäljning av lotter på kredit med metoder som ofta haft offensiva inslag, samtidigt som tusentals människor fått sina liv förstörda.

Sverigedemokraterna har, till skillnad från Socialdemokraterna och regeringen, länge förespråkat att inga undantag ska ges för licenshavare att erbjuda spel på kredit. Människor som lider av spelberoende ska inte riskera att hamna i än mer utsatta situationer än de redan befinner sig i. Det är en ansvarslös politik. Så sent som förra året hade riksdagens partier möjlighet att rösta för att förbjuda spel på kredit – något som Sverigedemokraterna gjorde till skillnad från regeringspartierna. Fortsatt kan därför spelbolag, som Socialdemokraternas eget, utnyttja människor som ofta befinner sig i missbruk och utsatta situationer.

Denna cyniska hållning måste få ett stopp. Det är dags att Socialdemokraterna och regeringen städar framför egen dörr och fullt tar sitt samhällsansvar när det kommer till spel- och lotteripolitiken, innan fler människor kommer till skada.

Jonas Andersson (SD)

Ledamot i kulturutskottet

Aron Emilsson (SD)

Kulturpolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.