Lerin prisas för sina akvareller

Konst
PUBLICERAD:
Lars Lerin.
Foto: Sanna Emanuelsson
Lars Lerin har tilldelats Egron Lundgrens medalj. Utmärkelsen delas ut av Svenska Konstakademien.

Akademiens motivering lyder:

"Egron Lundgrens medalj tilldelas Lars Lerin för sitt långa och enträgna arbete med den mycket krävande akvarelltekniken. Som en av Sveriges mest betydande akvarellister uppskattas hans episka och ödesmättade målningar inte bara av de redan införstådda, utan han når ned i folksjälen. Han balanserar ljus, luft och mörker på ett sällsynt sätt som öppnar vägar för våra blickar och tankar."

Svenska Konstakademien instiftade utmärkelsen 1876 och delas ut till framstående svenska akvarellmålare.

Egron Lundgren var författare och målare. Han föddes 1815 och dog 1875.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.