Hoppa till huvudinnehållet

Två stadsdelscentrum har fått nya ägare

Publicerad:
Filip Eriksson och David Eriksson som tillsammans äger Albèr fastigheter har köpt Våxnäs centrum av det norska bolaget Captiva. Nu planerar de både en viss utbyggnad av lokalytorna och en satsning på nya bostäder.
Filip Eriksson och David Eriksson som tillsammans äger Albèr fastigheter har köpt Våxnäs centrum av det norska bolaget Captiva. Nu planerar de både en viss utbyggnad av lokalytorna och en satsning på nya bostäder. Foto: Helena Karlsson

Albèr fastigheter har köpt Våxnäs centrum av det norska bolaget Captiva.

– Vi vill både uppdatera och komplettera Våxnäs centrum och även ta fram nya byggrätter för bostäder, säger delägaren David Eriksson.

Även Ruds centrum har fått nya lokala ägare som också vill investera.

2007 köpte det norska bolaget Conceptor Våxnäs centrum, Ruds centrum och Kronoparkens centrum av Karlstads kommun.

Man hade då stora planer på att rusta upp de gamla fastigheterna, men av detta blev intet. Istället fick man hård kritik av butikernas hyresgäster för att inte sköta underhållet.

För ett antal år sedan sålde Conceptor Kronoparkens centrum till Karlstadsbaserade Ciab fastigheter som har inlett en om- och tillbyggnad där.

Nu har det norska bolaget Captiva som de senaste åren varit ägare till de resterande två centrumområdena även sålt dessa.

“Rätt läge”

Köpare till Våxnäs centrum som omfattar närmare 18 000 kvadratmeter är Albèr fastigheter från Karlstad.

– Vi kände att det var rätt läge att komma in nu när det både ska byggas en ny skola och nya bostäder på Våxnäs. Då passar det att samtidigt satsa på en upprustning av centrumfastigheterna, säger David Eriksson.

Ytorna vid Våxnäs centrum är i dag närmare 18 000 kvadratmeter. I slutet av förra året fyllde anläggningen 50 år.
Ytorna vid Våxnäs centrum är i dag närmare 18 000 kvadratmeter. I slutet av förra året fyllde anläggningen 50 år. Foto: Helena Karlsson

De omfattar 5 400 kvadratmeter och består av ett antal olika butiker och verksamheter.

– Bara Handelsbankens gamla lokal står tom. Resten av ytorna är uthyrda och det är en väldigt bra start, konstaterar Filip Eriksson, delägare i Albèr fastigheter.

Bolagets tanke är att göra en rejäl satsning på Våxnäs centrum.

– Ja, det handlar både om att uppdatera och komplettera dagens fastigheter. Det finns ett ganska stort renoveringsbehov och vi vill samtidigt få till lite fler kommersiella ytor och bygga på delar av centrum med någon våning.

– Dessutom vill vi ta fram nya byggrätter för att kunna bygga nya bostäder i anslutning till dagens centrum, säger David Eriksson.

Har mött kommunen

För detta behövs det en ny detaljplan.

– Vi har träffat kommunen och berättat om våra planer och ska nu ta fram en utvecklingsplan för området, säger Filip Eriksson.

– Samtidigt har vi anställt en fastighetsskötare så att det ska gå att få service. Totalt sett vi vill skapa ett trivsamt centrum med mer handel, restauranger och mötesplatser som ska vara till nytta för Våxnäsborna, säger David Eriksson.

Bolaget Kymmen 2 fastigheter AB där James Barjaco är delägare har köpt Ruds centrum.
Bolaget Kymmen 2 fastigheter AB där James Barjaco är delägare har köpt Ruds centrum. Foto: Helena Karlsson

Även Ruds centrum har fått nya ägare i form av bolaget Kymmen 2 fastigheter AB. Det ägs av Karlstadsbon och affärsmannen James Barjaco och en kollega.

– Ruds centrum fungerar i dagsläget väldigt bra och har inga tomma lokaler. Det är väl underhållet, men vi ska självklart titta om det behöver göras några åtgärder.

Tomten är på 11 000 kvadratmeter, varav fastigheterna utgör 4 000 kvadrat.

– Med tanke på att tomten är så stor ska vi se om det är möjligt att kunna bygga nya hyresrätter. Det skulle ge Ruds centrum mer liv, säger James Barjaco.

Artikeltaggar

Albèr fastigheterBostad och byggenDavid ErikssonFilip ErikssonJames BarjacoRudVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.