• idag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skogsskötseln i fokus

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu är skogsägandet och skogsskötseln på nytt i fokus. Den här gången handlar det om de tilltagande skogsbränderna och skogsägarnas sätt att sköta skogen, som en del menar bidrar till att skogsbränderna blir riktigt stora brasor. Det lämnas kvar för mycket rester efter röjning, gallring och slutavverkning. Anders Granström, SLU, en av landets främsta experter på skogsbränder, har sagt att det som driver en skogsbrand är främst bränslet i markvegetationen.

Det ser inte bra ut på sina håll i Värmland. Jag brukar ta mina skogspromenader i skogarna runt Gustavsberg i Karlstad och mängden av ris har ökat efter gallring och röjning, nedfallna träd ligger kvar och bildar en enda röra. Så är det självfallet inte överallt i Värmland, men jag pekar på ett exempel.

Samtidigt som jag konstaterar detta ringer f.d. landshövdingen Rolf Edbergs ord i mina öron: “Spara resterna från avverkningarna och låt dem ligga kvar i skogen. Det handlar om om att stärka näringskedjan”.

Samtidigt konstaterar Anders Granström i artikeln i Land Skogsbruk, att man också skulle kunna minska brandrisken genom att satsa på mer blandad skog, men större inslag av lövträd. Han säger vidare att det troligen inte är ekonomiskt försvarbart att blanda in mer löv i produktionsskogarna.

Jag har inte full koll på hur man diskuterar kring de här frågorna i Norge, men faktum är att det efter avverkningarna i de norska skogarna nästintill är rent på skogsrester.

“Hur vi än vrider och vänder på diskussionen kommer vi framöver att få år med omfattande värme och torka.“

En skogsbrand innebär ofta stora ekonomiska förluster och för skogsägaren är det ofta känslomässigt. Något som byggts upp i generationer går upp i rök. Faktum är ändå att en skogsbrand inte bara har negativa effekter. Det finns naturvärden som är direkt kopplade till skogsbränder. Se bara på effekterna efter planerad naturvårdsbränning.

Det kanske är dags för skogsägarna att framöver tänka till lite mer på hur de skall agera vid röjning, gallring och slutavverkning. Både naturvårdsmässigt och för att minska riskerna för stora brasor.

För hur vi än vrider och vänder på diskussionen kommer vi framöver att få år med omfattande värme och torka. Lägen som utlöser skogsbränder. Skog, hus och hem hotas.

Makten över skogen

Det gröna guldet är viktigt och en av hörnstenarna när vi talar om tillväxt. Jag tänker på virket till skogsindustrin och inte minst utvecklingen av förädlingen och bioekonomin. Samtidigt skall skogen bli trävaror och energiverken skall ha sitt. Det finns också möjligheter att “hämta hem” mer mat från skogarna, utöver det som redan är känt.

När jag för några år sedan träffade några amerikanska professorer som arbetade med forskning kring användningen av skogen, hävdade de att i närheten av de stora skogsindustrierna kring Vänern kommer det i framtiden att tillverkas livsmedel som bygger på skog som råvara. Något som vi skall varva med mat från åkrarna, Jag trodde inte mina öron, men så uttryckte de sig.

Sen handlar det om makten över skogen. Inom EU finns det kretsar som vill ta över beslutanderätten över både avverkning och användningssätt. Det vill säga styra över det som generationer av svenska skogsbönder byggt upp och som både nu och i framtiden representerar stora värden.

EU skall hålla händerna borta från de svenska skogarna.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.