Värmlänning belönas med fransk hedersutmärkelse

Mera
PUBLICERAD:
Foto: Riksdagen
Under tisdagen blev det klart att värmländska riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S) ska bli tilldelad en fransk hedersutmärkelse.

Gunilla Svantorp har varit ordförande i svensk-franska vänskapsföreningen i riksdagen i några år.

Nu har hon tilldelats ordensutmärkelsen Knight of the Legion of Honor, eller som riddare av Hederslegionen som det heter på svenska.

– Jag kan än inte säga vad jag har gjort för att få det förrän efter ceremonin, men det är en hedersbetydelse. Det är jättekul att bli uppmärksammad, säger hon.

Intresset för Frankrike har funnits med sen många år tillbaka.

– Det började med att jag fick åka på språkresa till Frankrike i mitt riksdagsuppdrag och jag upptäckte att jag kom ihåg ganska mycket franska från mina skolår. Sen blev det så att jag gick med i den svensk-franska föreningen, säger Gunilla Svantorp.

Hederslegionen är en fransk orden som instiftades av Napoleon Bonaparte år 1802. Den utdelas av ordens stormästare som är Frankrikes president.

Ceremonin kommer att vara den 11 juni.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.