Hoppa till huvudinnehållet

Sunneklass vann lådbilsrace

Publicerad:
Lag nord och syd från årskurs fem på Skäggebergsskolan kom etta och trea i  årets lådbilsrace på Karlstads universitet.
Lag nord och syd från årskurs fem på Skäggebergsskolan kom etta och trea i årets lådbilsrace på Karlstads universitet. Foto: Lisa Olaison

Under en termin har femte- och sjätteklassare byggt sina lådbilar och på tisdagen var det dags för tävling på Karlstads universitet. För femte året korades Årets Formula lådbil!

Fyra grundskolor ställde i år upp med åtta lag från årskurs fem och sex i årets Formula lådbil. Det arrangeras av Teknikerjakten och Formula student på Karlstads universitet som i elva år tävlat mot andra universitet i Europa i egenbyggda formel 1 bilar.

De tävlande kom från Skäggebergsskolan i Sunne, Björneborgsskolan i Kristinehamns kommun, Nordic Internationell school och Fredricelundsskolan i Karlstad.

Frida Bengtsson och Zineb Atifou från Fredricelundsskolan tyckte det var kul att både bygga och köra.
Frida Bengtsson och Zineb Atifou från Fredricelundsskolan tyckte det var kul att både bygga och köra. Foto: Lisa Olaison

Precis som universitetets ingenjörsstudenter fick eleverna under en termin rita modeller, bygga dem småskaligt och sedan i riktig lådbilsstorlek. De har diskuterat styrning, broms och design.

Efter ett antal tävlingar i olika kategorier blev de slutliga vinnarna Skäggebergsskolans lag 2 med 16 poäng. Skolans lag 1 kom på tredje plats med 12 poäng och på andra plats kom Fredricelundsskolans lag 2 med 13 poäng.

Wesam Alkhlaf Almosa, Aleksander Sandic och Hamza Osmani från Fredricelundsskolan körde hårt i årets lådbilsrace.
Wesam Alkhlaf Almosa, Aleksander Sandic och Hamza Osmani från Fredricelundsskolan körde hårt i årets lådbilsrace. Foto: Lisa Olaison

– Vi var med förra året också och då gick det inte så bra så det här var en revansch. Nu kommer bilarna stå utställda på skolan och alla kommer få provköra dem. Sedan återanvänder vi det vi och bygger ännu bättre bilar till nästa år, säger teknik- och matteläraren Cristin Ribbe Anvreten.

Formula lådbil ingår i Teknikerjakten och är ett projekt med stöd från Ljungbergsfonden i syfte att öka intresset för teknik- och naturvetenskap.

Artikeltaggar

FredricelundsskolanKarlstadNyheterSkäggebergsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.