• idag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Statligt stöd breddar kulturskolan

Debatt
PUBLICERAD:
När barn och unga får möjlighet att utöva kultur får de förutsättningar att utvecklas inte bara kulturellt, utan också intellektuellt och socialt, skriver Amanda Lind (bilden) och Anna Sibinska.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Stödet har lett till ett breddat utbud, fler elevplatser och särskilda satsningar på målgrupper som annars har svårt att hitta till kulturskolan, skriver Amanda Lind och Anna Sibinska.

Regeringen återför det statliga stöd till kulturskolan som Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort förra hösten. Det är en insats som kommer skapa möjligheter för många barn och unga i hela landet att kunna ägna sig åt konst och kultur.

Sedan Miljöpartiet tillträdde i regeringen 2014 har vi drivit ett ambitiöst reformarbete för att fler barn och unga ska få tillgång till kulturskolan. För i dag har inte alla tillgång på lika villkor. Barn till högutbildade föräldrar hittar oftare till kulturskolan, flickor deltar mer än pojkar och barn med funktionsnedsättningar får sällan samma tillgång till kulturskolans verksamhet som sina vänner. Det vill vi förändra. Det ska vi förändra.

Vi har redan kommit en bit på vägen. MP har i regeringen underlättat för samordning mellan kommunerna. Statens kulturråd ansvarar för kunskapsuppbyggnad och ser till att forskning och goda exempel kan spridas till kulturskolor i hela landet. Vi har också gjort en större satsning på lärarutbildningen för kulturskolan, anpassat efter de särskilda förutsättningar som lärare möter där.

Men det som har haft mest påtaglig effekt är det statsbidrag som regeringen införde med start från 2016. Sedan dess har 100 miljoner kronor per år fördelats till landets kommuner för deras kulturskoleverksamhet. Stödet har lett till ett breddat utbud, fler elevplatser och särskilda satsningar på målgrupper som annars har svårt att hitta till kulturskolan.

I den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna tog fram hösten 2018, och som med stöd av Sverigedemokraterna blev antagen som statens budget, försvann över en natt varenda krona av statens stöd till kulturskolan. Många kommuner vittnade om hur viktiga satsningar på ungas kulturutövande, oftast i utsatta områden, måste ställas in som en konsekvens av det indragna stödet.

Därför är det glädjande att regeringen redan i vårbudgeten nu investerar 50 miljoner kronor så att stödet till kulturskolan kan återinföras för andra halvan av 2019. När barn och unga får möjlighet att utöva kultur får de förutsättningar att utvecklas inte bara kulturellt, utan också intellektuellt och socialt. Det är också ett sätt för unga med olika bakgrund att mötas.

Med Miljöpartiet i regeringen fortsätter reformarbetet för en starkare kulturskola i hela landet. Satsningarna på kulturskolan är i reda pengar en liten investering, men den betyder mycket och är en investering vi får igen många gånger om genom att fler barn och unga får chansen att prova på kultur. Det är den bästa investering vi kan göra.

Amanda Lind (MP)

Kultur- och demokratiminister

Anna Sibinska (MP)

Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.