Hoppa till huvudinnehållet

Miljontapp för golfklubbens restaurangsatsning

Publicerad:
Kristinehamns golfklubb invigde sitt nya klubbhus med tillhörande i restaurang i juni förra året. Men restaurangen har redan gått back med en dryg miljon.
Kristinehamns golfklubb invigde sitt nya klubbhus med tillhörande i restaurang i juni förra året. Men restaurangen har redan gått back med en dryg miljon. Foto: NKP-arkiv

Kristinehamns golfklubb byggde ett nytt klubbhus med tillhörande restaurang som enligt klubbens ordförande Hans Karlsson kunde mäta sig med de flesta.

Men att driva restaurangen i egen regi har blivit kostsamt för klubben. Efter mindre än ett år har man gjort miljonförlust.

– Vår kärnverksamhet är att spela golf, vi är inga krögare, säger Hans Karlsson.

Det var i juni förra året som det nybyggda klubbhuset invigdes med pompa och ståt. Restaurangen skulle hyras ut till en aktör som i sista stund valde att dra sig ur. Då valde klubben att anställa egen personal att sköta driften.

– Men det var inte bra för golfklubben. Vi är inga krögare, vi kan inte branschen. Det kostar mycket pengar att dra igång en verksamhet, säger klubbens ordförande Hans Karlsson.

Redan innan golfrestaurangen har hunnit firat sitt ettårsjubileum har de som tidigare drivit golfrestaurangen klivit åt sidan.

– Det blev för mycket. De får inte stressa sönder sig, säger Hans Karlsson.

Uppstarten har renderat golfklubben ett saftigt minusresultat.

– Vi har gått 1,2 miljoner back. Det är inga hemliga siffror.

Hur mår klubbens ekonomi?

– Den är lite ansträngd just nu. Nu försöker vi täta alla läckor och få slut på förlusterna. Vi får spara lite här och där, svarar Hans Karlsson.

Under förra året fick alla medlemmar betala en extra engångssumma på 1500 kronor till klubbhusbygget.

Känner ni att ni har svikit medlemmarna?

– Vi har inte hört någon kritik. Vi har förklarat detta noggrant för medlemmarna. Det gick inte riktigt som vi ville, säger Hans Karlsson.

Är ni självkritiska?

– Visst finns det självkritik. Men vad vi inte visste då var att det kostar så mycket att starta upp en sprillans ny restaurang. Men man springer inte och låser dörren för att det blir ett minusresultat. Man försöker få till ett snyggt avslut, vi behöver ju restaurangen. Men vår kärnverksamhet är att spela golf.

En ny entreprenör är på plats sedan den 1 maj. Men alla papper är ännu inte definitivt klara.

– Vi hoppade igång bara för att det inte skulle bli något stillestånd. Det är några små detaljer i avtalet som återstår innan de skriver på. Vi vill inte att det ska bli något avbrott i verksamheten. Allt ska rulla på som vanligt, säger Hans Karlsson.

Artikeltaggar

EkonomiGolfHans KarlssonKristinehamnKristinehamns GolfklubbNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.