Liberala drönare och drömmare

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalt ja till allt!
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Liberalerna skall ge sig ut på debatturné med Sverigedemokraterna. I sig inget nytt, dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (L) debatterade land och rike runt med Jimmie Åkesson (SD) inför riksdagsvalet 2014.

Liberalernas förhoppning nu är förstås att ta tätpositionen i kampen mot Sverigedemokraterna. Att bli det parti som är mest mot SD och därmed samla tillräckligt med väljare för att klara sig kvar i Europaparlamentet efter valet 26 maj. Men SD har rört sig mot mitten i sitt förhållande till EU. Det parti som verkligen sticker ut som extremt i den aspekten är Liberalerna. Partiet siktar på att vara så okritiskt mot Bryssel som möjligt.

Att införa euron i Sverige är en död fråga. Men inte för Liberalerna som har det i sitt valprogram. Avgående partiledaren Jan Björklund beskriver tillsammans med partiets toppkandidat Karin Karlsbro i en debattartikel i Dagens Industri anslutningen till euron som en ödesfråga. Utan det kan Europa inte hävda sig mot Kina eller för den delen mot Donald Trump.

Ännu mindre populärt lär förslaget att införa en europeisk koldioxidskatt vara. Det låter kanske inte så dumt. Särskilt inte i tider där ungdomen inte ens orkar masa sig till skolan på grund av påstådd klimatångest. De flesta ser dock bekymmer med att ge EU beskattningsrätt. Det är som att stå längst upp i en brant backe och fundera på om man kan kasta sig ut med kälken och ändå stanna efter tre meter.

Merparten inser att när EU väl får rätt att ta upp skatt på egen hand kommer vägen mot en europeisk federalstat att bli både bred och skattefinansierad. Också Liberalerna ser detta – men omfamnar det. Liberalerna är alltid för mer EU.

I likhet med de flesta andra svenska partier är Liberalerna övertygade om att alla EU-länder skall dela lika på invandrarna som kommer hit. Möjligen kan det sägas vara ett något mindre apart förslag när det kommer från L som ju faktiskt är för att alla medlemsländer i möjligaste mån skall skötas från Bryssel.

I likhet med Liberalerna följer dock EP-valet sin egen logik. Det går inte att avläsa den allmänna opinionen och utifrån det dra slutsatser om hur rösterna kommer att falla. I nuläget är det enbart fyra av tio som vet att det är val till Europaparlamentet den 26 maj. 2014 var det bara drygt 51 procent som röstade. Strax fler beräknas rösta i årets val. Jämför det med att drygt 87 procent röstade i höstens riksdagsval.

Liberalerna brukar tjäna på detta. Deras väljare är sällsynt duktiga på att gå och rösta. Dessutom har partiets pro-europeiska linje uppskattats även utanför partiet. Men Liberalerna har precis sålt ut borgerligheten till förmån för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det finns många som inte längre är beredda att lägga en röst på partiet ens i EP-valet. Att politiken har utvecklats från EU-positiv till EU-extremistisk hjälper förmodligen inte heller.

Liberalerna försöker desperat aktivera sina väljare. Den stora frågan är om partiet alls har några kvar längre. Men man kommer i vart fall alltid att ha kvar minnena från debatturnén.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.