Grums och Torsby har länets bästa grundskola

Nyheter
PUBLICERAD:
Grums och Torsby är de två bästa Värmlandskommunerna när Lärarnas Riksförbund gör en rankning av landets kommuners satsningar och resultat i grundskolan.

Det är första gången Lärarnas Riksförbund rangordnar kommunerna efter hur de sköter sina grundskolor. I rankningen har förbundet vägt ihop de resurser kommunerna avsätter till skolorna och lärarnas löner, andel behöriga lärare samt elevernas betygsresultat. I undersökningen har hänsyn även tagits till respektive kommuns utgångsläge vad gäller till exempel skatteunderlag, invånarnas utbildningsnivå och andel nyinvandrade elever.

Bland Värmlandskommunerna är Grums överlägset bäst meden total sjätteplacering av landets totalt 290 kommuner.

Så här placerar sig Grums i de olika delkategorierna:

Undervisningskostnad per grundskoleelev: plats 19.

Medellöner för grundskollärare: plats 33.

Andel legitimerade lärare med behörighet i minst ett undervisningsämne: plats 7.

Elevernas genomsnittliga meritvärde i åk 9: plats 169.

Totalt hamnar Bengtsfors först och Säter sist när Lärarnas Riksförbund (LR) rankar kommunernas satsningar och resultat i grundskolan.

Näst bästa Värmlandskommun är Torsby på plats 16.

I botten återfinns Munkfors på plats 260 och Kristinehamn på plats 244 och Sunne på plats 242.

Så här är listan med samtliga Värmländska kommuner.

Rankning i VärmlandRankning i riket
1. Grums6
2. Torsby16
3. Storfors22
4. Eda51
5. Forshaga99
6. Säffle121
7. Filipstad137
8. Karlstad143
9. Hammarö149
10. Kil161
11. Hagfors197
12. Arvika204
13. Årjäng234
14. Sunne242
15. Kristinehamn244
16. Munkfors260

– Kommunerna har väldigt olika ekonomiska och befolkningsmässiga förutsättningar att driva skola. Dessa skillnader får för stort genomslag. Vi klarar inte av att ha en likvärdig skola, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén till TT.

LR-rankningen baseras på data insamlade 2017 och 2018. Bilden kan snart förändras med tanke på att en lång rad kommuner nu bantar sina skolbudgetar. Dit hör bland annat ettan Bengtsfors.

Så här gjorde man

LR:s undersökning bygger på att man har skapat fyra delmodeller inom vilka samtliga kommuner jämförs som skolhuvudmän. Därefter har dessa delmodeller vägts samman till ett totalresultat. I och med att alla kommuner inte har gymnasieskolor i egen regi används uppgifter om grundskolan.

De delmodeller som skapats är:

Undervisningskostnad per elev

Lärarlöner

Lärarbehörighet

Elevresultat

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.