Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors toppar skolrankning

Publicerad:
Bengtsfors kommun toppar Lärarnas Riksförbunds rankning över skolkommuner. Fotot är en genrebild.
Bengtsfors kommun toppar Lärarnas Riksförbunds rankning över skolkommuner. Fotot är en genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bengtsfors hamnar i topp bland landets kommuner när Lärarnas Riksförbund rankar kommunernas satsningar och resultat i grundskolan. Hänsyn tas till kommunernas utgångsläge vad gäller invånarnas utbildningsnivå och andel nyinvandrade elever.

Bland övriga Dalslandskommuner hamnar Åmål på en tolfteplats, Färgelanda på plats 17, Dals-Ed på plats 68 och Mellerud på plats 226.

Lärarnas Riksförbund menar att det har gjorts andra undersökningar där man inte tagit hänsyn till kommunernas förutsättningar.

Därför har man undersökt följande fyra kriterier: undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet och elevresultat.

Fahlén: “Görs ett bra jobb”

Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas Riksförbund.
Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas Riksförbund. Foto: Anders Wiklund/TT

– Föräldrarnas utbildningsbakgrund är ofta väldigt viktig när det kommer till skolresultat, men skolan ska vara kompensatorisk och då ska alla elever ha möjlighet att kunna lyckas oavsett. Bengtsfors kommun har utefter sin elevsammansättning och sina förutsättningar goda resultat. Det görs ett bra jobb i skolorna i Bengtsfors kommun, säger förbundsordförande Åsa Fahlén till Dalslänningen.

Oroas över besparingar

Samtidigt oroas hon över att Bengtsfors, i likhet med många andra kommuner, står inför tuffa besparingar när det gäller grundskolan.

– Just nu kan vi konstatera att det ser bra ut. Men att bygga upp något som är välfungerande tar tid och att rasera något går ganska fort. Om vi drar ner på skolan vad händer då? Vi vet att om man tappar lärare så är det svårt att få nya. Den fråga man kan ställa sig är därför om det verkligen är värt att göra de här neddragningarna? menar Åsa Fahlén.

Artikeltaggar

Åsa FahlénBengtsfors kommunDalslandGrundskolanLärarnas riksförbundSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.