Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Debatt
PUBLICERAD:
Pengarna som påtryckning innebär givetvis en tuff resa för oss alla inom idrotten. Men troligtvis ett nödvändigt verktyg om vi ska kunna bryta långvariga strukturer och traditioner, skriver Helena Bruzelius med flera.
Foto: Joachim Lagercrantz
Vi har gemensamt beslutat om jämställdhetsmålen. Inte för att vi måste, utan för att vi tror att en ökad jämställdhet kommer att leda våra verksamheter framåt och bidra till utveckling och goda resultat, skriver Helena Bruzelius med flera.

Vid riksidrottsmötet 2017 i Karlstad beslutades om nya jämställdhetsmål för den samlade idrottsrörelsen. Målen innebär bland annat att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent i idrottens beslutande organ, vilket också ska införlivas i Riksidrottsförbundets stadgar år 2021. Och nu aktualiseras diskussionen om vad som händer om målen inte uppfylls. Enligt Riksidrottsförbundet kan det komma att handla om indraget ekonomiskt stöd. I dagarna har Sportbladet granskat hur detta förslag skulle slå om det genomförts i dag och tidningen konstaterar att utbetalningar på 200 miljoner kronor hade strypts.

Tuffa konsekvenser absolut, men högst sannolikt den enda vägen framåt. Idrottsrörelsen har jobbat med jämställdhetsfrågorna i över femtio år. Väldigt lite har hänt. Idrotten omfattas varje år av stora summor pengar i statligt stöd. Pengar som blir svåra att motivera om utvecklingen fortsätter att stå still eller gå lika långsamt framåt. Vi har gemensamt beslutat om jämställdhetsmålen. Inte för att vi måste, utan för att vi tror att en ökad jämställdhet kommer att leda våra verksamheter framåt och bidra till utveckling och goda resultat. Ändå har vi inte kavlat upp ärmarna tillräckligt och gått från ord till handling. Därför välkomnar vi Riksidrottsförbundets tankar och hoppas och tror att det kan få fart på arbetet på allvar.

Jobbet måste börja hos dem som har makten, i våra förbunds- och föreningsstyrelser. För att stötta och hjälpa föreningar och förbund att komma igång, få upp frågan på agendan och ta steg i rätt riktning har Värmlands Innebandyförbund och Värmlandsidrotten tillsammans skapat onlineutbildningen Fifty/Fifty. I sex digitala lektioner blandas inspiration, fakta och diskussioner, som genomförs direkt i styrelserummet. Alltihop mynnar ut i en konkret åtgärdslista, där föreningen i små steg kan ta sig vidare mot en mer jämställd verksamhet. En rad kända inspiratörer medverkar i webbutbildningen, bland annat tv- och radioprofilen Lasse Granqvist. Ambitionen är att Fifty/Fifty ska vara ett verktyg både för föreningar i Värmland och nationellt. Ett sätt att komma igång på allvar. En hjälp på vägen.

Pengarna som påtryckning innebär givetvis en tuff resa för oss alla inom idrotten. Men troligtvis ett nödvändigt verktyg om vi ska kunna bryta långvariga strukturer och traditioner. Utmaningarna är många. Men utan krafttag kommer vi inte att komma vidare. Det visar dessvärre historien med all tydlighet.

Så genvägarna har tagit slut. Ursäkterna likaså. Den enda vägen framåt, är den som går från ord till handling. I stort och i smått. Redan idag.

Helena Bruzelius

Styrelseordförande, Värmlands Innebandyförbund

Camilla Olsson

Kanslichef, Värmlands Innebandyförbund

Jan-Erik Vaara

Mikael Eskilsson

Madlen Karlsson

Michael Walkert

Kim Stjernius

Styrelseledamöter, Värmlands Innebandyförbund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.