• idag
  29 maj
  13°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

EU-valet närmar sig

Ledare
PUBLICERAD:
Snart nya ledamöter.
Foto: Jean Francois Badias
Det är mindre än en månad kvar till EU-valet den 26 maj och som vanligt är valrörelsen tämligen sval. Partierna och folk i gemen har en inställning att möjligheten för inflyttande är svagt oavsett valresultatet.

Europavalet brukar beskrivas som en andra rangens val. Valdeltagandet är avsevärt lägre än i riksdagsvalet och små uppstickarpartier har inte haft särskilt svårt att knipa något av de svenska mandaten i tidigare val. Valdeltagandet kommer dock enligt opinionsinstitutet Sifo att öka något från 51 procent i valet 2014 till ett förväntat deltagande på drygt 58 procent i årets val. De stora partierna i riksdagen är oftast de som förlorar mest på det låga intresset för valet. Små partier har ofta kunnat mobilisera kärntrupper. De relativt stora intresset för valet verkar dock bidra till att ingen uppstickare kommer ta sig in.

Ett ökat intresset för den Europeiska Unionens politik och det avskräckande exemplet med Brexit har äntligen flyttat fokuset från ja eller nej till Europa till att handla om vilket typ av samarbete som vi vill ha. Klimat, migration och gränsöverskridande brottslighet har dominerat den svenska debatten. Frågan om EU ska ha en social pelare och därmed lagstifta om arbetsmarknad och andra sociala frågor har också varit viktig.

Social lagstiftning har förespråkats av partier som kategoriskt vill se mer EU, som Liberalerna. Men också Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har uttryckt blandat stöd för en social pelare och närstående frågor. Det är dock naivt att tro att det går att exportera svensk socialpolitik utan att det i grunden påverkar svensk social- och arbetsmarknadspolitik.

En stor fråga som hänger över samarbetet men som lyst med sin frånvaro i valrörelsen är hur internet och digitala tjänster såsom sociala media kommer regleras i framtiden. Kanske har man blivit utbränd efter alla protester kring upphovsrättsdirektivet. Men samtliga toppkandidater för EU-kommissionens ordförandeskap har förordat att fler regleringar kommer behövas. Efter Sveriges svängningar i upphovsrättsfrågan borde partierna skapar sig en tydligare åsikt om och hur EU ska reglera internet. Att flera partier ändrade åsikt eller var osäkra ända in på dagen för omröstningen om upphovsrätten får inte hända.

I Europaparlamentet organiserar sig parlamentsledamöterna utifrån partigrupper. Gruppen som Moderaterna och Kristdemokraterna är med i, EPP, förväntas fortsätta bli den största partigruppen i parlamentet. Men ingen grupp kommer få egen majoritet och en stor fråga är hur samarbetena kommer se ut framöver. Majoritetsskapandet i Europaparlamentet dras med liknande problem som ses i många nationella parlament, inklusive Sveriges riksdag. Högern är större än vänstern men där ingår också många EU-skeptiska och populistiska partier som ogärna bidrar till lagstiftningen. Hur EPP kommer hantera frågan och om mer liberala ledamöter av gruppen kommer byta grupp får vi vänta och se.

Redan från och med nästa onsdag den 8 maj kan man börja förtidsrösta i Sverige. Fram till valdagen den 26 maj är den stora utmaningen för partierna att mobilisera väljare att ta sig till vallokalerna. Frågorna som EU lagstiftar om blir allt mer omfattande och partierna börjar förstå sin viktiga roll i lagstiftningen. Den kommande tiden kommer troligtvis valrörelsen komma igång på riktigt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.