Vindkraft i Stömne - ingen bra idé

Insändare
PUBLICERAD:

Stömne, porten till Glaskogen med fina vandringsleder, ekar och en rik flora är inte rätta platsen för en vindkraftpark. Det är en kulturbygd med en framtida potential för turism och kommande generationer som tröttnat på storstadslivet.

Vindkraftprojektet i Stömne rör upp känslor.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag förstår protesterna från de boende i området, ett vindkraftverk är aldrig tyst, det är som att bo vid en motorväg med ett konstant sus. De planerade vindkraftverken i Stömne är i storlek med Eiffeltornet och inget man lättvindigt sänder ned från himlen och planterar lite enkelt i backen, utan det kräver en omfattande avverkning, anläggande av vägar för transporter med mera och det skulle ödelägga området.

Många av de boende i området har valt att lämna det urbana livet nere i Europa för naturen, stillheten och lugnet på landsbygden i Sverige. De är våra nya entreprenörer som förstått hur viktig naturen är för oss människor. De har valt Stömne och trivs där och vi vill att de fortsätter att hjälpa oss att utveckla vår landsbygd. Vi behöver flera innevånare med deras kraft och energi i kommunen.

Den gamla skolan i Stömne har tidigare använts av Arvika Kommun som lägerskola för skolorna i Arvika. Som ledamot av skolstyrelsen fick jag möjlighet att vandra i området med framlidne läraren och kunnige ledaren i Friluftsfrämjandet i Säffle, Ulf Hellborg som ciceron och det blev en minnesvärd upplevelse. Stömne är speciellt med sina vandringsleder, ekar och sin rika flora, verkligen värt att bevara och exploatera på ett bättre sätt än att placera vindkraftverk där.

Vi har mycket mörk granskog i Värmland så låt oss inte förstöra det öppna landskapet i Stömne, det finns platser som tex höjderna mellan Värmland och Dalarna där det inte bor en människa som passar bättre för ändamålet!

Carin Martin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.