Intervju Claudia Wallin: Det vanliga livet som svensk politiker

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Politikerna har små kontor på bara åtta kvadratmeter, bor i små tjänstelägenheter och tvättar sina kläder själva i tvättstugan. Ingen politiker har en orimligt hög lön, säger Claudia Wallin.
Foto: SNB
Otroligt. Jag tänkte att om jag skriver en artikel om det här kommer ingen att tro mig. Jag var tvungen att visa det, säger Claudia Wallin.

Politiker som behandlas som helt vanliga medborgare. Det överraskade Claudia Wallin då hon flyttade till Sverige 2004. Nu jobbar hon som korrespondent för brittiska BBC, och har även skrivit boken ”Sweden – the untold story”. Boken lanserades först 2014 på portugisiska i Wallins hemland Brasilien, men 2019 kom den även ut på engelska och spanska.

Kan du ge exempel på vad det var som överraskade dig med hur svenska politiker levde när du flyttade hit?

– Jag såg riksdagsledamöter åka tunnelbana i Stockholm. Politikerna har små kontor på bara åtta kvadratmeter, bor i små tjänstelägenheter och tvättar sina kläder själva i tvättstugan. Ingen politiker har en orimligt hög lön. Många lokalpolitiker får inte ens betalt och har inga kontor utan måste jobba hemifrån. En politiker med för många taxiresor hamnar på tidningarnas förstasida. Det är en inspirationskälla för Brasilien.

– Jag tänkte att om jag skriver en artikel om det här kommer ingen att tro mig. Jag var tvungen att visa det. Boken baseras på en serie reportage för brasiliansk tv. I dem förklarar jag även den svenska offentlighetsprincipen för tv-publiken.

Hur var responsen i Brasilien när boken kom ut på portugisiska 2014?

– Responsen var överväldigande. Jag kommer från ett land där politiker behandlas som kungligheter, till exempel med flera anställda per person. I dag, flera år efter att boken lanserades i Brasilien, är människor fortfarande intresserade. Flera har inspirerats av boken till egna sociala engagemang. De är trötta på politikers brist på respekt för skattebetalarnas pengar.

Trots att svenska politiker har relativt låg lön och få privilegier förekommer missbruk och överutnyttjande. Många invånare menar att privilegierna ändå är för många och bör bli färre. Vad tycker du om sådana reaktioner?

– Jag förstår varför vissa tycker så, systemet är inte perfekt. Vi ser det till exempel med de svenska politiker som överutnyttjat riksdagens bidrag för boende i Stockholm. Men det är fortfarande långt från hur det ser ut i Brasilien. Vissa nyheter får oss till och med att skratta, som när politiker ifrågasätts för att ha handlat mat och dryck för sina intjänade resepoäng.

Tycker du att granskningen av politiker ibland kan gå till överdrift?

– Nej, jag tycker att systemet med noggrann bevakning ändå är viktigt för att visa för politiker att missbruk och överutnyttjande leder till konsekvenser. Även i till synes triviala fall. Systemet med grundlig granskning av politiker och offentlighetsprincipen är ett viktigt instrument för demokratin. Och det finns på riktigt i Sverige, människor i många andra länder måste få veta det. Att det är möjligt med ett sådant system. (SNB)

Agnes Karnatz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.