Hoppa till huvudinnehållet

Färre besökare vid första maj i Hagfors

Publicerad:

Riksdagsmannen Mikael Dahlqvist (S) var huvudtalare vid förstamaj firandet i Blinkenbergsparken. Han kom in på januariöverenskommelsen.

– Självklart kommer samarbetet innebära prövningar framöver, säger Mikael Dahlqvist.

Inledningsvis var det enbart ett 50-tal besökare vid första maj firandet i Blinkenbergsparken. Men efter en timme hade besöksantalet växt till nästan det dubbla. Men det var ändå inte lika många besökare som tidigare år.

Riksdagsman Mikael Dahlqvist (S) var huvudtalare under första maj i Hagfors
Riksdagsman Mikael Dahlqvist (S) var huvudtalare under första maj i Hagfors Foto: Pia Holmström

Mikael Dahlqvist förklarade januariavtalet.

– För mig blev regeringsfrågan en fråga om ideologiska motsättningar. Jag är stolt och glad över att vi lyckades bryta blockpolitiken. För att kunna enas kring ett samhälle som byggs på gemenskap och respekten för alla människors lika värde. För alternativet mina vänner var en liten högkonservativ regering i direkt beroendeställning av Sverigedemokraterna.

Måste kompromissa

Han tog även upp de ideologiska motsättningarna som avtalet innebär.

– Självklart finns det saker i januariavtalet som inte jag gillar som socialdemokrat. Borttagandet av värnskatten är ju inte direkt någon rättviseskatt som gör att klyftorna minskar. Likaså diskussionerna som pågår nu om arbetsrätten. Men är man ett 28-procentsparti måste man kompromissa. Självklart kommer samarbetet innebära prövningar framöver. Vi socialdemokrater gick ju till val på att bygga ett starkare samhälle och vi kommer att få slita och förhandla men vi vet vart vi ska nå, säger Mikael Dahlquist som även var huvudtalare i Munkfors.

Oppositionsrådet Tomas Pettersson talade vid första majfirandet i Blinkenbergsparken
Oppositionsrådet Tomas Pettersson talade vid första majfirandet i Blinkenbergsparken Foto: Pia Holmström

Skolbeslut

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) tog upp valutgången och gav verbala smockor till OR som styr i minoritet.

– De sa när de tillträdde att de skulle förankra alla enskilda beslut med övriga partier och berörda invånare, säger Tomas Pettersson.

Han tar upp Råda skola.

– Det första som hände på första fullmäktige var att man tog ett beslut om den största valfrågan. Det var om Råda skola om det ska vara en F3 eller en F6. Det fanns ju ett beslut om en F3 skola. Det här beslutet tog man trots att det fanns utredningar som klart och tydligt visar att det inte finns underlag för en F6 skola om man ska ha kvalitet. Man tog beslutet på en känsla att det kändes rätt och inte på fakta, säger Tomas Pettersson.

Riksdagsman Mikael Dahlqvist (S) och oppositionsrådet Tomas Pettersson tillsammans på scenen vid första majfirandet i Hagfors.
Riksdagsman Mikael Dahlqvist (S) och oppositionsrådet Tomas Pettersson tillsammans på scenen vid första majfirandet i Hagfors. Foto: Pia Holmström

Nyligen beslutade kommunstyrelsen att Uddeholmsbarnen inte längre ska tillhöra ÄBC:s upptagningsområde. De ska framöver tillhöra Råda skola och gå högstadiet på Kyrkhedens skola i Ekshärad.

-Eftersom det inte finns nog många barn för en F6 skola i Råda la verksamheten ett förslag att man flyttar Uddeholmsbarnen till Råda. Det här var fantastiskt bra tyckte OR. Vi tyckte att det skulle upp i fullmäktige eftersom det är en så viktig fråga. Man kan undra vart dialogen med medborgarna och de politiska partierna tog vägen. säger Tomas Pettersson.

Artikeltaggar

Första majHagforsPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.