Hoppa till huvudinnehållet

Ingen valborgsbrasa på Hammarö

Publicerad:

Hammarö kommun har tillsammans med räddningstjänsten beslutat att utföra vårfirandet utan valborgsbrasa och eldshow.

Kommunen skriver på sin facebooksida att räddningstjänsten anser att brandrisken är för stor och åtar sig inte uppdraget att tända brasan. Kommunen tar rekommendationen på allvar och avstår från eldning i kväll.

– Vi har sedan tidigare gått ut med att vi avråder från all eldning för tillfället. Det är fortfarande hög skogsbrandsrisk framförallt i de södra delarna av Värmland, säger Ola Åkesson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstad.

Hammarö kommun kommer ändå att fira in våren med bland annat godisregn, sång och musik i Lillängsviken med start klockan 18.30.

Även i Mariebergsskogen har Karlstads kommun valt att inte tända någon brasa.

– Med hänsyn till den höga brandrisken kommer inte majbrasan i Mariebergsskogen att tändas i kväll. Våren hälsas välkommen med mäktig körsång och av årets valborgstalare Victoria Svanberg kl. 19.30 vid Acksjöns kapell, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Ingen eldning vid Fryksta

Kils kommun meddelade vid lunchtid på tisdagen att även de ställer in sin valborgsbrasa nere vid Fryksta.

“I samråd med brandkåren har vi beslutat att det inte blir någon valborgsbrasa. Just nu råder stor risk för brand i skog och mark. Länsstyrelsen har inte beslutat om eldningsförbud, men både de och Räddningstjänsten avråder från att elda ute”, skriver de på sin hemsida.

Vid lunchtid på tisdagen anslöt nästa kommun att avråda från eldning.

I ett pressmeddelande skrev Kristinehamns kommun följande:

“Kristinehamns kommun avråder från att elda och uppmanar föreningar och andra arrangörer att inte tända Valborgsmässobrasorna i år. Inget eldningsförbud är utfärdat men i samråd med räddningstjänsten har vi gått ut med en avrådan från att elda på grund av den stora brandfaran just nu.”

Artikeltaggar

HammaröNyheterValborg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.