Replik: Laga efter läge efter M-KD-budgeten

Debatt
PUBLICERAD:
Därför kommer den S-ledda regeringen se till att 10 000 fler poliser anställs till 2024 genom mer resurser och ökad attraktivitet i polisyrket med bättre villkor, skriver Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Den S-ledda regeringen tillsammans med Liberalerna och Centern kommer under mandatperioden ta krafttag mot den organiserade brottsligheten, stärka polisen och bekämpa både brotten och brottens orsaker, skriver Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Svar till Elisabeth Svantesson och Pål Jonson (NWT 17/4).

När Moderaterna i en artikel den 17 april vill ge intrycket av att regeringen sparar in på polisen är det lite som att skjuta sig själv i foten. För när Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom sin servettskissbudget i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna, under perioden när Sverige hade en övergångsregering, sänkte de skatten med 20 miljarder för 2019. Pengarna som var planerade till satsningar på ökad trygghet och politiska reformer, men som försvann när M, KD och SD istället valde skattesänkarlinjen.

Tryggheten i hela Sverige ska öka. Den S-ledda regeringen tillsammans med Liberalerna och Centern kommer under mandatperioden ta krafttag mot den organiserade brottsligheten, stärka polisen och bekämpa både brotten och brottens orsaker. Men när det ligger en oseriös servettskiss till budget för 2019 får man laga efter läge.

Riksdagen beslutade 2017 om att Kriminalvården skulle ta över ett stort antal transporter av frihetsberövade från polisen. En ökning med ungefär 9 000 transporter per år. För att klara av förändringarna skedde övertagandet stegvis. Eftersom en myndighet tar över en arbetsuppgift från en annan myndighet är det rimligt att även pengarna för transporterna flyttas från polisen till Kriminalvården.

Sverige har stora utmaningar när det kommer till att öka tryggheten. För oss socialdemokrater är svaret ett starkare samhälle där demokratin värnas och där fler satsningar görs för att stoppa brottsligheten och dess orsaker. Det kräver fler poliser, satsningar på kvinnors rättigheter och trygghetsskapande åtgärder. Men också ökat arbetet mot våldsbejakande extremism, antisemitism och all annan form av rasism. Därför kommer den S-ledda regeringen se till att 10 000 fler poliser anställs till 2024 genom mer resurser och ökad attraktivitet i polisyrket med bättre villkor. Det är en självklarhet att polisen ska ha god förmåga att utreda brott och finnas där den behövs som bäst.

Brottsligheten utgör ett hot mot hela det demokratiska samhället och ska bekämpas med alla medel. Socialdemokraterna beslutade i regeringsställning förra mandatperioden om den största satsningen på Polismyndigheten i modern tid, 7,1 miljarder år 2018–2020. Nu fortsätter vi bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter

Lars Mejern Larsson

Gunilla Svantorp

Mikael Dahlqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.