Hoppa till huvudinnehållet

Oliver Solberg segrade i USA: “Aldrig kört så bra”

Publicerad:
Oliver Solberg vann Olympus Rally i amerikanska rallymästerskapet. Foto: Subaru Motorsports

Oliver Solberg fortsätter imponera.

Under helgen vann 17-åringen Olympus rally, den andra deltävlingen i amerikanska rallymästerskapet – trots dubbelpunktering och kartläsartrubbel.

– Jag har nog aldrig kört så bra som jag gjorde nu, säger Oliver till NRK.

Oliver Solberg tog täten efter rallyts fjärde sträcka och ledde med knappa halvminuten innan det började köra ihop sig med dubbla punkteringar på SS10.

– Jag snurrade med backdäcken så jag trodde först att de var slitna och inte punkterade. Jag förlorade mycket tid och tänkte ”herregud”. Så det var väldigt tufft, säger Oliver Solberg till NRK.

Avståndet ner till närmast jagande David Higgins, stallkamrat och tiofaldig amerikansk mästare, halverades men Oliver höll ihop det hela och vann till slut med 25,9 sekunder efter en riktigt stark sistasträcka (SS12).

– Jag har nog aldrig kört så bra som jag gjorde nu. Det var en helt ny nivå, säger 17-åringen.

Legendarisk lösning

Extra imponerande var det i och med att Oliver tvingades byta kartläsare precis innan rallyt började. Detta eftersom hans ordinarie bisittare, Aaron Johnston, fastnade i tullen.

”Att hitta en sistaminuten-lösning var inte det lättaste men tack vare pappas kontaktnät lyckades han få legendariske Denis Giraudet att ansluta”, skriver Oliver på Twitter.

Giraudet, 63 år och med fem WRC-segrar under bältet, hyllade värmlänningen efter tävlingen.

– Jag är mycket imponerad över farten, koncentrationen och lugnet som Oliver visade. När jag själv missade lite med noterna så behöll han kontrollen och det var betryggande, säger han.

Oliver Solberg blev tvåa i den första deltävlingen av amerikanska rallymästerskapet och härnäst väntar Rally Liepaja i det lettiska mästerskapet.

Artikeltaggar

MotorsportOliver Solberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.