Hoppa till huvudinnehållet

Dramatisk app visades upp i Skottland

Publicerad:
På plats i Skottland för att lansera sin nya app är, från vänster: Armin Mangafic, Daniel Steinvall, Amanda Fromell, Martin Wahlberg och Daniel Larsson.
På plats i Skottland för att lansera sin nya app är, från vänster: Armin Mangafic, Daniel Steinvall, Amanda Fromell, Martin Wahlberg och Daniel Larsson.

Fyra studenter, en dramatiker och en docent i datavetenskap vill göra din smarta telefon till en verkligt dramatisk upplevelse. Tänk dig att du sitter i en het diskussion med din hjärtevän. Då vet din telefon om det och blir - varm. Under helgen har utvecklarna av den nya appen Dysconnect besökt en festival i Skottland och visat upp sin nya app, som blir en kulturupplevelse för användaren.

Några studenter på Karlstads universitet har utvecklat en app som ska förhöja lyssnarens upplevelse genom att avge olika effekter i din smarta telefon. Appen Dysconnect lanserades i helgen inför besökare vid Dundee Repertory Theatre NextUp i Skottland och finns tillgänglig för Android-telefoner.

Poddpjäser

Vad det handlar om är att så kallade poddpjäser ska förhöja lyssnarens upplevelser i din telefon genom interaktiva effekter. Dramatikern Amanda Fromell tog kontakt med Lothar Fritsch, docent i datavetenskap vid Karlstads universitet.

Tillsammans med fyra studenter har man skapat en ny typ av kulturupplevelse- Exempelvis kan telefonen reagera på hjärtljud och börja vibrera, bli varm vid en hetsig dialog och föreslå hur du ska klä dig i förhållande till den väderlek som råder där du för tillfället befinner sig.

Amanda Fromell, som är dramatiker och doktorand vid ett universitet i Birmingham har länge varit intresserad av hur man kan erbjuda en konstform som flyttar in i mobiltelefonen och förstärker upplevelesen hos lyssnaren. Amanda Fromell har skrivit poddpjäserna, sex stycken, fyra till tio minuter långa och repeterat in dem med skådespelare.

Visade upp app

I helgen var det dags att besöka festivalen i Dundee och visa upp appen.

– Det blev lite strul med flyget, eftersom det är strejk. Resan skulle ta nio timmar, men tog 21-22 timmar. Förutom festivalen kommer vi nog inte att hinna med så mycket annat. Vi åker hem på måndag, säger studenten Martin Wahlberg på telefon från Skottland.

Under söndagen hann de i alla fall med en busstur till Edinburgh, men på tisdag är det dags att fortsätta med Master-uppsatserna på Karlstads universitet.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads universitetMobiltelefoniNyheterSkottland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.