Bubbel från Byrån: Terrorism ingen klassfråga

Publicerad:
Attackerna i Sri Lanka utfördes av sju självmordsbombare, primärt från medel- och överklassen, skriver Byrån. Foto: Chamila Karunarathne/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte främst omfördelningssystem eller brist på fritidsgårdar som gör att människor väljer att bli terrorister, skriver Byrån.

Särskilt inom vänstern finns en utbredd uppfattning om att det är ett strukturellt förtryck som gör människor till terrorister. Men terrorister kommer från alla samhällsklasser. Attackerna i Sri Lanka utfördes av sju självmordsbombare, primärt från medel- och överklassen. Enligt uppgifter ska två söner till landets rikaste kryddmogul ha deltagit i dådet.

Det är inte främst omfördelningssystem eller brist på fritidsgårdar som gör att människor väljer att bli terrorister, släpp den idén nu.

Mest jämställda parti

Inför valet till Europaparlamentet den 26 maj är partierna i vanlig ordning noga med jämställdheten. Listorna präglas över lag av en jämn könsfördelning. Sverigedemokraterna har en svår situation med ett ojämnt antal kandidater, 29 stycken. Partiet har dock löst det med att ha 15 kvinnor på listan varav en heter Boy i efternamn.

Vänsterpartiet är dock självklart mest jämställt. Partiet är faktiskt så jämställt att det bland de sex toppkandidaterna inte finns en enda man. Så har vänstern förstås också en historia av att vissa är mer jämlika än andra.

Kvalitetsjournalistik

Dagens Nyheter är stolt över sin journalistik, inte minst rapporteringen inför det stundande valet till Europaparlamentet den 26 maj. Detta så till den grad att tidningen ger alla mellan 18 och 25 år fri tillgång till DN digital fram till valet. DN förklarar i en artikel vikten av att förstagångsväljarna ges tillgång till kvalitetsjournalistik. Det är ingen dum idé.

Den 19 april beskrev dock DN den moderate ledamoten av Europaparlamentet Christofer Fjellner som partiets toppkandidat. Detta trots att Fjellner inte ställer upp i valet. Den 25 april låg denna beskrivning fortfarande uppe. Kanske bör de som nappar på erbjudandet också uppmuntras till ett mått av källkritik.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Bubbel från ByrånChristofer FjellnerDagens NyheterEuropaparlamentetIslamismSigneratSri LankaTerrorismVänsterpartiet

Läs vidare