Hoppa till huvudinnehållet

Tredje raka för Blåvitt i Tiomila

Publicerad:
Slutman och startman. Bulgariska nyförvärvet Teodor Yordanov (till vänster) sprang slutsträckan och Andreas Uller startsträckan i Tiomila för Kils OK. Framför allt Uller presterade ett bra lopp.
Slutman och startman. Bulgariska nyförvärvet Teodor Yordanov (till vänster) sprang slutsträckan och Andreas Uller startsträckan i Tiomila för Kils OK. Framför allt Uller presterade ett bra lopp. Foto: Olov Öström

"Blåvitt" är bra på att spela fotboll men ännu bättre på att orienterare. För tredje året i följd blev det seger för IFK Göteborg i orienteringsklassikern Tiomila.

Kils OK blev bästa Värmlandslag, men nådde inte riktigt upp till sin målsättning.

Blött, lurigt och tät vegetation gjorde kontrollerna extra svårfunna. Så kan Tiomila, i år utlokaliserad till Glimåkra i nordöstra Skåne, sammanfattas.

Kils OK hade siktat in sig på att hamna bland de 50 bästa lagen.

– Dit nådde vi inte. Vi sprang inte så bra som vi hade hoppats på, säger Jan Olm, veteranen och lagledaren som gjorde ett mycket stabilt lopp på den tredje sträckan.

När bulgariska nyförvärvet Teodor Yordanov sprang i mål med Kils-kavlen på slutsträckan gjorde han det som 58:e lag.

Kils OK fick annars en bra start med Andreas Uller på förstasträckan. Andreas låg länge och borrade i den absoluta tätgruppen. Han halkade ner något på slutet och var 36:a i mål, dock bara 1.25 minut från täten.

På den andra sträckan tappade Kil mycket tid. Ludvig Eriksson drabbades av ett migränanfall under sträckan och tvingades hålla igen på farten. Ludvig var 76:a till växeln och förlorade 19 minuter på täten.

Efter det följde ett antal sträckor där Kilsgänget höll ihop orientering bra. Viktor Skoog gjorde en stark långa nattensträcka där han plockade upp 13 placeringar.

Magnus missade

På nionde sträckan gick det grus i Kilsmaskineriet. Rutinerade Magnus Nordström, som gjorde sin 34:e Tiomilastart på raken, fick inte alls till det och bommade 15 minuter. Slutmannen och nyförvärvet Teodor Yordanov gjorde sedan ett stabilt lopp utan att glänsa.

Kils damer blev också bästa Värmlandslag. När Klara Holmgård sprang i mål på slutsträckan gjorde hon det som 132:a lag. Klaras mamma Sofia var den i laget som sprang bäst. På den tio kilometer långa tredje sträckan förde hon upp laget från placering 152 till 132.

Topplopp av Tove

Det blev finländsk slutseger för första gången på åtta år. Tammerforsklubben Tampereen Pyrintö vann klart före Alfta-Ösa OK.

Storstjärnan Tove Alexandersson gjorde ett starkt lopp och var snabbast på slutsträckan. Ändå blev det ingen framskjuten placering för Tove och hennes Stora Tuna OK. Lagkompisarna sprang helt enkelt inte tillräckligt bra.

I ungdomsstafetten vann Karlskrona SOK. OK Tyr blev bästa Värmlandslag på en 30:e plats.

Artikeltaggar

Andreas UllerKils OKLudvig ErikssonOK TyrOrienteringTiomilaTove AlexanderssonViktor Skoog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.