Tidernas VM-hit fyller 30 år

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Håkan Södergren var ledsångare i VM-låten <em id="emphasis-471d5a9b6f76b269b208e0daf013a947">Nu tar vi dom</em>.
Håkan Södergren var ledsångare i VM-låten Nu tar vi dom. Foto: Tomas Oneborg / TT /

Idrott och musik är inte alltid en perfect match.

Det finns en hel uppsjö av goda (eller ska jag säga dåliga?!) exempel på det.

Ta bara alla gräsliga klubblagsplattor, de flesta ingångshymner i SHL eller mästerskapslåtarna i stil med Bäst när det gäller.

Men det finns också en motsats; vi kan kalla det hits.

Dit räknar jag givetvis låtar som Lasse Holms Nu tar vi dom. Ni vet den där som spelades in inför ishockey-VM i Sverige 1989 (alltså 30 år sedan nu) och slog sig in som etta på Svensktoppen med ens.

För att vara exakt toppade den lista vid tre tillfällen: 16, 23 och 30 april

Och även om jag inte var född vid tidpunkten (jag anlände drygt en månad senare) så var det knappast en dänga som gick mig förbi.

Tvärtom.

Nu tar vi dom är förmodligen den kampsång som gått varmast i mitt hem. Den är liksom lite av ett ledmotiv till den tid då det spelades landhockey ute på gatan, nere i källaren, uppe på gräsmattan. Jag var Tommy Salo i kassen, Peter Forsberg i anfall och livet var bara ”H-O-C-K-E-Y, HOCKEY. Hockey, HOCKEY, HOCKEY, HOCKEY, HOCKEY”.

Snett inåt bakåt, Sveriges mest (in)aktuella sportpodd, har nyligen försökt utröna varför just denna låt blev en sådan succé och förklaringen landade i en kombination av flera olika anledningar.

1. Låten är grym: Lasse Holm har yxat fram ett helt pärlband av hits och Nu tar vi dom är inget undantag. Medryckande och svängig.

2. Tidsandan: Tre Kronor var folkligt och kanske större än någonsin. När VM då skulle spelas i ett nybyggt Globen kokade det extra mycket.

3. Håkan ”Håkeye” Södergren: Han var – med hela laget som kör – ledsångare för detta verk. Ett uppenbart genidrag då han, för att citera ovan nämnda podcast, var ”en kille som gick genom rutan innan det ens fanns någon ruta”.

Bilden över hur stor denna låt egentligen var och är blir extra tydlig när det konstateras att pärlor som Sparvöga (Marie Fredriksson), Ängeln i rummet (Eva Dahlgren), De sista ljuva åren (Lasse Stefanz), Upp över mina öron (Eriksson/Glenmark) En dag (Tommy Nilsson) och En vissnad blomma (Vikingarna) var på Svensktoppen samtidigt.

Vad jag vill ha sagt med detta?

Inte helt säker. Se det som en påminnelse om både låten och VM.

Årets upplaga spelas i Slovakien med start om två veckor och i truppen finns superstjärnor som Henrik Lundqvist, Oliver Ekman-Larsson och Elias Pettersson.

Så okej, nu tar vi dom, nu tar vi dom.

Artikeltaggar

Avicii ArenaKrönikorLasse HolmPeter ForsbergSHLSport

Läs vidare