Rika arkeologiska fynd i centrala Karlstad

Publicerad:
På Stora torget har Värmlands museum under två dagar i samband med markundersökningar bland annat hittat rester efter två byggnader, keramik och vinflaskor. Här visar arkeolog Ellinor Larsson upp delar av ett tefat från 1700-talet. Foto: Tommy Andersson

I veckan har två arkeologiska undersökningar genomförts i centrala Karlstad. Och fynden är många.

På Stora torget har man bland annat hittat rester av två äldre byggnader, keramik och vinflaskor som är från 1600- och 1700-talet.

Och vid Stadshotellet har man troligen funnit fundamentet där järnvågen stod.

Under torsdagen och fredagen har arkeologer från Värmlands museum fått möjlighet att undersöka en bit av den sydvästligaste delen av Stora torget.

Anledningen är att Karlstads kommun gräver ner en spolpost så att man vid arrangemang på torget ska kunna få tillgång till vatten.

Och i den här gropen under dagens stenbeläggning har det gjorts rika fynd från det gamla Karlstad.

Det här är botten från en keramikskål där årtalet 1667 står skrivet i botten.
Det här är botten från en keramikskål där årtalet 1667 står skrivet i botten. Foto: Tommy Andersson

– Vi har hittat många lämningar från vardagslivet på 1600-talet och 1700-talet. Här har vi rester av en stor keramikskål med brun och gul glasyr.

– Det kan kanske ha varit en grötskål och i botten är den till och med märkt med årtalet 1667 säger Ellinor Larsson, verksamhetschef och arkeolog på avdelningen uppdrag på Värmlands museum.

Andra fynd är bland annat en kritpipa. Dessa var på den tiden ofta rikt dekorerade och en modeaccessoar.

– Här har vi en nästan hel vinflaska och en stor dryckesflaska, en så kallad damejeanne som var vanliga förr. Vi har även funnit ett tefat med typisk 1700-talsdekor.

Ett av fynden i gropen på Stora torget är en välbevarad vinflaska.
Ett av fynden i gropen på Stora torget är en välbevarad vinflaska. Foto: Tommy Andersson

– Gräver vi oss en meter ner under nuvarande marknivå hamnar vi 200 år tillbaka i historien och tar vi oss ytterligare en meter är vi tillbaka på 1600-talet och 1700-talet, säger Ellinor Larsson.

Så långt ner har hon och hennes kollegor gjort flera intressanta fynd.

– Ja, här finns ett stengolv från vad vi tror är ett mindre hus och under det ett trägolv. Det handlar troligen om en ekonomibyggnad.

– I andra hörnet av gropen finns det rester av en rustbädd som är bottenkonstruktion i trä för en annan byggnad.

Ungefär två meter ner under Stora torgets marknivå har arkeologerna, bland andra Ellinor Larsson, hittat föremål från 1600- och 1700-talet.
Ungefär två meter ner under Stora torgets marknivå har arkeologerna, bland andra Ellinor Larsson, hittat föremål från 1600- och 1700-talet. Foto: Tommy Andersson

På 1600-talet var dagens torg bebyggt med en hel del mindre hus som även hade odlingar.

– Vi har hittat plöjfåror och troligen rester av en kålgård. Folk odlade mycket rotfrukter på den tiden.

– Och här i kanten ser man de olika kulturlagren med aska från en av stadsbränderna och kullerstenar. Dessa tillkom när Stora torget byggdes efter den stora stadsbranden 1865.

Tanken är att man ska skapa en monter med det som har hittat i den nya utställningen om Karlstads historia som öppnar på Värmlands museum den 1 juni, säger Ellinor Larsson.

Trots att gropen på Stora torget är liten är fynden många. Nu planerar Värmlands museum för att ställa ut dem i en monter när museet öppnar efter ombyggnaden den 1 juni.
Trots att gropen på Stora torget är liten är fynden många. Nu planerar Värmlands museum för att ställa ut dem i en monter när museet öppnar efter ombyggnaden den 1 juni. Foto: Tommy Andersson

– Då kommer vi visa upp många nya spännande föremål som aldrig har visats upp tidigare. Bland annat ett 80 centimeter långt svärd från sent 1100-tal som hittades när man muddrade i Tullholmsviken 1948, säger arkeologen Hans Olsson.

Även inför utbyggnaden av Stadshotellet har marken undersökts av arkeologer. Också där har spännande fynd gjorts som ger en viktig pusselbit i Karlstads historia.

– När vi under fyra dagar den här veckan gjorde en förundersökning har vi funnit det som troligen är fundamentet till järnvågen där allt järn från järnbruken vägdes.

– Intill fann vi även osmundjärn som användes för att utnyttja spill från tackjärn i masugnen, säger Ebba Knabe, arkeolog på Arkeologgruppen i Örebro som har genomfört undersökningen.

Inför utbyggnaden av Stadshotellet har marken undersökts av Arkeologgruppen i Örebro. De stora stenarna på bilden är troligen fundamentet till järnvågen där allt järn från järnbruken vägdes. I handen håller arkeolog Erica Strengbom en bit osmundjärn.
Inför utbyggnaden av Stadshotellet har marken undersökts av Arkeologgruppen i Örebro. De stora stenarna på bilden är troligen fundamentet till järnvågen där allt järn från järnbruken vägdes. I handen håller arkeolog Erica Strengbom en bit osmundjärn. Foto: Tommy Andersson

Hon berättar att man även har grävt fram keramik, rester av en innergård och kullersten i de två gropar i marken som man har studerat.

– Dessutom har vi funnit en nivå med trärester intill där järnvågen har stått. Vi tror att det är delar av en tidig kajanläggning.

– Vi hade även beredskap att vi skulle stöta på skelett eftersom detta är i kanten av den gamla kyrkogården, men det gjorde vi inte.

– Den gamla Domkyrkan som brann 1719 var belägen där Stadshotellet står i dag, säger Ebba Knabe.

Artikeltaggar

ArkeologiElite StadshotelletEllinor LarssonHans OlssonNyheterTingvallastadenVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare