• idag
  10 aug
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lågenergimoderater lyser svagt

Ledare
PUBLICERAD:
Behåll Ringhals 1 och 2.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Energin är svag på det moderata kansliet. Krafttag i energidebatten landade till slut platt när det möttes motstånd. Kärnkraften behöver hållas igång och byggas ut. Moderaterna är starka i den åsikten. Men det är inget annat än luft om man låter andra diktera villkoren för energin.

Moderaterna har länge haft svårt att bestämma sig vad de egentligen skall stå för. Partiet gick dock ut hårt i pressen för att Sverige behöver kärnkraft. Apropå utspelet som kom tidigare i april ställde sig ledarsidan sig frågan om Moderaterna är med i matchen igen (8/4). Nu har vi svaret. Nej. Det är de inte.

”Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte.”, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till DN (17/4) om att de tänker lämna Energiöverenskommelsen om texten inte blir mer kärnkraftsvänlig. Sett i efterhand så var det nog en dålig idé att formulera det som ett löfte. Moderaterna bröt det trots allt i förhandlingarna en vecka senare.

Energiöverenskommelsen slöts i juni 2016 mellan regeringen, Moderaterna, Centern, och Kristdemokraterna. Den nuvarande portalparagrafen i överenskommelsen är att svensk elproduktion 2040 skall vara förnyelsebar, och därmed utan kärnkraft. Det tilltalar visserligen riksdagens maniska kärnkraftsmotståndare. Men verkligheten rättar sig inte efter känslodrivna fantasier. Svensk energibehov kräver kärnkraft om behovet skall fyllas med fossilfria källor.

Energibehovet ökar i Sverige och omvärlden långt snabbare än vad byggnationen av ineffektiva förnyelsebara källor klarar av att täcka upp för. Realistiska lösningar för att nå internationella klimatmål för minskade utsläpp kräver kärnkraft. Om Sverige vill vara ett föredöme klimatpolitiken är det bisarrt att vi inte värnar vår kärnkraft och satsar på forskning om bränsleåtervinnande reaktorer.

Sveriges elproduktion har i och med omställningen från fossilkraft och kärnkraft till förnyelsebara källor flyttat produktionen ut från storstadsregionerna. På lång sikt är det en välkommen utveckling men med en fortsatt snabb tillväxt på större orter i södra Sverige håller inte elnätet måttet. Stamnätet är underdimensionerat och föråldrat. Att nå effektivitet för att leda elen från den nya produktionen till de energislukande orterna kommer ta ett decennium.

Nedstängningstakten av reaktioner behöver därför saktas ner och hoten om att reglera bort kärnkraften upphöra. Det moderata initiativet visade att det fanns ljus i oppositionen. Men som vanligt står S med dimmern.

Näringsministern Ibrahim Baylan (S) ifrågasatte den moderata regeringsdugligheten efter löftet om att lämna energiöverenskommelsen (DI 23/4). Och det är ju klart att han gör det. Socialdemokraternas regeringsinnehav förra och nuvarande mandatperiod grundar sig på en serie överenskommelser där borgerliga partier surrar sig själva vid den röda masten.

Om Moderaterna vill sluta sjunka i opinionen och bygga förtroende är det en dum idé att dra tillbaka nyss utfärdade löften. Att spela tuff och sedan vika sig för regeringen kanske funkar för låtsasoppositionen. Men det är ett svagt spel från ett parti som vill vara nästa regeringsbildare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.